Linkuri accesibilitate

România riscă două proceduri de infringement în justiție


România nu a transpus, conform cu directivele UE, în legislația internă dreptul de a fi asistat de un avocat și de a comunica după arestare. Comisia mai cere României și să transpună corect în legislația internă dreptul comunitar privind combaterea rasismului și xenofobiei.
România nu a transpus, conform cu directivele UE, în legislația internă dreptul de a fi asistat de un avocat și de a comunica după arestare. Comisia mai cere României și să transpună corect în legislația internă dreptul comunitar privind combaterea rasismului și xenofobiei.

Comisia Europeană a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Țărilor de Jos și a României pentru transpunerea incorectă a dreptului de a fi asistat de un avocat și de a comunica după arestare.

De asemenea, Comisia trimite o scrisoare suplimentară de punere în întârziere prin care solicită României să transpună corect în legislația internă dreptul UE privind discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură.

Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Țărilor de Jos și României pentru transpunerea in corectă a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și de a comunica după arestare.

Scopul directivei este să se asigure că suspecții și persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale, precum și persoanele căutate în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare (MEA) sunt asistate de un avocat încă din primele etape ale procedurilor. De asemenea, persoanele private de libertate pot informa și comunica cu persoane terțe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum și cu autoritățile consulare.

Legislația olandeză prevede excepții de la dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurilor MEA, care nu sunt permise în temeiul directivei.

La rândul său, România nu a transpus în mod corect excepțiile de la dreptul ca o persoană terță să fie informată cu privire la privarea de libertate și condițiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu își exercite dreptul de a fi asistată de un avocat, spune Comisia într-un comunicat remis presei miercuri.

Țările de Jos și România au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare de soluționare a deficiențelor identificate de Comisie.

Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită acestor state membre un aviz motivat.

Combaterea rasismului și a xenofobiei

Comisia trimite o scrisoare suplimentară de punere în întârziere prin care solicită României în mod corect dreptul Uniunii privind discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură.

Astăzi, Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind rasismul și xenofobia.

Obiectivul Deciziei-cadru privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal este asigurarea faptului că formele grave de manifestare a rasismului și xenofobiei, cum ar fi instigarea publică la violență sau la ură, sunt pedepsibile cu sancțiuni penale efective, proporționate și cu efect de descurajare în întreaga Uniune Europeană.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

România a răspuns la scrisoarea de punere în întârziere, iar în iunie 2022 a adoptat o nouă legislație menită să soluționeze problemele de transpunere incorectă semnalate de Comisie.

Comisia a evaluat noua legislație și a concluzionat că modificările rezolvă problemele semnalate în scrisoarea de punere în întârziere.

Cu toate acestea, noua legislație adaugă un element care restrânge domeniul de aplicare al incriminării discursurilor de incitare la ură, într-un mod care este incompatibil cu decizia-cadru.

Din acest motiv, Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, care are acum la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare de remediere a deficiențelor identificate.

Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită României un aviz motivat.

XS
SM
MD
LG