Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană îndeamnă statele să mențină frontierele închise


Comisia Europeană logo

Frontierele statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să rămână închise în continuare cât timp pandemia de coroanavirus produce efecte importante pe continent, îndeamnă Comisia Europeana care cere prelungirea cu încă o lună, până la 15 mai, a măsurii de închidere a granițelor pentru călătorii neesențiale.

Comisia îndeamnă la o abordare coordonată a acestei prelungiri, dat fiind că o acţiune la frontierele externe poate fi eficientă doar dacă este implementată de toate statele membre UE şi ale spaţiului Schengen,la toate frontierele, prin aceeaşi dată de încheiere, în mod uniform”, a anunţat miercuri într-un comunicat Comisia, citat de Euroactiv.

Această închidere a frontierelor externe UE şi spaţiului Schengen include un număr de excepţii - cetăţeni europeni şi familiile lor, rezidenţi vechi, diplomaţi, personal de îngrijire, cercetători, muncitori transfrontalieri.

De asemenea, cetățenii britanici au fost exceptați de la măsura adoptată la nivel european pe 17 martie.

Dacă primele rezultate sunt încurajatoare, prelungirea restricţiei deplasărilor este necesară în vederea continuării reducerii riscurilor răspândirii maladiei”, a motivat îndemnul vicepreşedintele Comisiei Margaritis Schinas.

Nu ar trebui să lăsăm uşa deschisă, atunci când ne punem casa în securitate”, a subliniat oficialul.

Comisia justifică necesitatea prelungirii acestei închideri printr-o „creştere continuă a numărului noilor cazuri şi deceselor în UE, dar şi o avansare a pandemiei în exteriorul” UE, „şi anume în ţări din care vin de obicei milioane de oameni în UE anual”.

Comisarul însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a subliniat la rândul său că o coordonare între state este de asemenea esenţială „la frontierele interne în vederea garantării faptului că piaţa noastră internă continuă să funcţioneze în mod corect şi că produse indispensabile, ca hrana, medicamentele şi materialul de protecţie pot ajunge la destinaţie fără întârziere”.

În lupta împotriva răspândirii virusului, numeroase state membre UE au restabilit controale temporare la frontieră, prin derogări de la libera circulaţie în spaţiul Schengen.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG