Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană acuză Rusia că folosește criza alimentară pentru șantaj politic


Potrivit președintei Comisiei Europene, Rusia se folosește de actuala blocadă a porturilor din Ucraina ca metodă de șantaj pentru ridicarea sancțiunilor occidentale.
Potrivit președintei Comisiei Europene, Rusia se folosește de actuala blocadă a porturilor din Ucraina ca metodă de șantaj pentru ridicarea sancțiunilor occidentale.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs marți în timpul Forumului Mondial Economic de la Davos, în care i-a îndemnat pe liderii lumii să coopereze împotriva invaziei din Ucraina și a acuzat Rusia că blochează porturile ucrainene pentru a forța ridicarea sancțiunilor.

Discursul oficialului european are loc în contextul în care Ucraina nu își poate exporta cerealele din cauza minelor din Marea Neagră și a prezenței navelor rusești.

În urmă cu 4 zile, secretarul SUA de stat, Antony Blinken, acuza Moscova că blochează exporturile de cereale din Ucraina, înrăutățind criza alimentară deja prezentă în mai multe state sărace din jurul lumii.

„Doamnelor și Domnilor, asistăm la modul în care Rusia își transformă resursele de energie în arme. Iar lucrul ăsta are repercusiuni globale. Din păcate vedem același tipar și când vine vorba de siguranța alimentară (a altor state, n.r.)”, a spus, marți, von der Leyen în timpul discursului ei din Davos, Elveția.

Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Cele două țări furnizează 28% din totalul cererii de grâu la nivel mondial, 29% din orz, 15% din porumb și 75% din uleiul de floarea soarelui. Jumătate din cerealele importate de state precum Liban sau Tunisia provin din cele două țări aflate în război una cu cealaltă. Pentru Libia și Egipt, cifra importurilor de cereale e de aproximativ două treimi din totalul cererii de pe piață.

Pe 18 mai, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția că numărul de persoane ce suferă de insecuritate alimentară gravă aproape s-a dublat în ultimii doi ani, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 275 de milioane în prezent.

„Rusia își oprește propriile exporturi de alimente ca o formă de șantaj - reținerea proviziilor duce la creșterea prețului global al alimentelor, iar Kremlinul se folosește de comercializarea grâului în schimbul sprijinului politic”, a adăugat, la Davos, Ursula von der Leyen.

„Consecințele acestor acte rușinoase pot fi observate de toți. Prețul global al grâului crește vertiginos. Țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care suferă cel mai mult. Prețul pâinii în Liban a crescut cu 70%, iar transporturile de alimente din Odesa nu au putut ajunge în Somalia”, a continuat președintele Comisiei Europene.

Potrivit lui von der Leyen, 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în Ucraina. Ucraina exportă lunar doar între 200.000 și un milion de tone. Prin comparație, Kievul exporta lunar înainte de război aproximativ 5 milioane de tone de grâu.

În aceste condiții, președinta Comisiei a promis că UE își va intensifica propria producție pentru a reduce presiunea de pe piețele alimentare globale.

„De asemenea, lucrăm cu Programul Alimentar Mondial, astfel încât stocurile disponibile și alte produse suplimentare să poată ajunge în țările vulnerabile la prețuri accesibile”, a precizat ea.

Consecințele conflictului din Ucraine pe piața globală a cerealelor se simt în lanț.

În România, recolta din 2022 e amenințată de seceta ce afectează producția de grâu din țară, dar prețul cerealelor e stabilit pe piața internațională, care este afectată de conflictul din Ucraina;

România este al nouăsprezecelea cel mai mare producător de grâu din lume, cu o cantitate de aproximativ 6.7 milioane de tone de grâu produse în 2020. Spre deosebire de România, Rusia se află pe locul 3, iar Ucraina pe locul 8.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG