Respingerea proiectului a primit 12 voturi pentru, iar 10 deputați au fost împotriva acestui proiect. Deși la începutul dezbaterii, deputații ProRomânia, ALDE și UDMR se aflau în sală, ei au părăsit ședința până la votul final, PSD reușind astfel să obțină majoritatea.
„E un proiect pe care l-am depus în acord cu GRECO, Comisia de Veneția, ca sectia de investigare să fie desființată. Lucrul ăsta trebuie să se întâmple rapid, noi propunem să se adopte rapid. Această secție nu face decât să blocheze niște anchete DNA și să pornească niște anchete foarte discutabile. Dacă facem o radiografie a ceea ce s-a întâmplat, argumentele pe care le-am avut când s-a discutat despre înființarea secției au fost pertinente, a menține o asemenea structură în viață deși nu are niciun viitor e o anomalie, insistăm pentru desființarea Secției Speciale”, a spus Stelian Ion de la USR.
Imediat a luat cuvântul Florin Iordache.
„Unul din marile câștiguri la legile justiției este înființarea acestei secții, s-a demonstrat monstruozitatea sistemului, presiunea pe sistemul de justiție. De ce nu vreți dumneavoastră ca investigarea cauzelor care vizează judecători și procurori să se facă de o secție specială care nu are treabă cu DNA? Vreți să ne întoarcem ca presiunea DNA să se facă pe sistemul de justiție, e un lucru bun, un lucru câștigat, mai poate fi perfecționat, cu un număr mai mare de procurori. În cazul Secției Speciale, CSM e cel care face secția și îi numește, am eliminat factorului politic”, a fost punctul de vedere al lui Florin Iordache de la PSD.
El a adăugat că așteaptă ca viitorul ministru al Justiției să susțină conducerea Secției Speciale în cadrul CSM, amintind că acest lucru nu se întâmplă în prezent, deși ministrul Justiției este de la PSD. Iordache a propus respingerea inițiativei.
Vehiculat ca posibil ministru al Justiției în guvernul Orban, Ioan Cupșa de la PNL a susținut că Secția Specială urmează să fie desființată.
„Domnul Florin Iordache, PNL va susține desființarea secției, să nu aveți dubii, să nu vă puneți întrebări, sper ca această secție să fie cât mai curând desființată. În situația de astăzi, această secție trebuie să aibă procurori care să se priceapă la toate, și la infracțiuni legate de trafic transfrontalier, și la corupție, să fie un factotum, e clar că nu poate funcționa așa o secție, un Parchet”, a afirmat Cupșa.
El a precizat că în acest moment doar 10 judecători au fost condamnați și că nu există argumente pentru Secția Specială.
„Noul ministru va susține și va duce la bun sfârșit desființarea acestei secții. Dacă nu mai sunteți la putere la ce vă e utilă? A avut un singur scop, de a vă consolida puterea”, a adăugat Cupșa.
Președintele Comisiei Juridice, Nicușor Halici (PSD), a luat cuvântul pentru a spune că PSD ține la independența Justiției. El a susținut că dacă au fost doar zece judecători condamnați înseamnă că pentru mulți s-au ținut dosarele la sertar.
Pentru desființarea Secției Speciale s-a pronunțat din nou Stelian Ion de la USR, care a amintit câteva fapte ale acesteia.
„Secția a renunțat la căi de atac pentru Hrebenciuc, Ghiță, acolo e stat în stat, dacă un procuror săvârșește o infracțiune doar colegii săi se vor pronunța, asta înseamnă stat în stat. Dacă și-ar fi urmărit scopul pentru care a fost creată, probabil astăzi, UE ar fi avut alt procuror european. Unul din scopurile pentru care a fost creată a fost de a o opri pe Kovesi să ajungă procuror european șef, marea spaimă a infractorilor din România”, a spus Stelian Ion.
În acel moment în sală a căzut curentul pentru câteva secunde.
Stelian Ion și-a continuat pledoaria.
„Vă doriți să băgați judecătorii la pușcărie? Dumneavoastră ați spus cu gura dumneavoastră”, i-a atras atenția Ion lui Halici.
Președintele Comisiei susține că a completat afirmațiile lui Cupșa legate de condamnările magistraților.
Nu a lipsit de la discuții, Eugen Nicolicea, care i-a acuzat pe cei de la USR că atacă justiția prin această solicitare.
„Criticile internaționale sunt foarte vehemente și se găsesc și în MCV. Reprezentantul USR face atacuri la adresa justiției, aduce o faimă negativă țării noastre, trebuie menționat în MCV pentru că atacă justiția, o să iau stenograma și o să o public despre ce a spus despre Secția Specială”, a susținut Nicolicea.
Cătălin Predoiu a amintit că în 2012 România a fost la un pas să i se ridice MCV, dar s-a ajuns în 2019 ca Bulgaria să rămână fără MCV.
„Aveți dreptate, Bulgaria nu are nici DNA, nici ANI și nu a trebuit să îndeplinească foarte multe. Fără DNA, ANI, la noi din mai puține condiționalități au derivat altele. Ei și-au jucat bine cartea, noi nu, mă refer la anul 2012. Am spus că mergem împreună cu ei, astăzi s-au despărțit ei de noi, au negociat bine și cu Secții și fără secții, noi politic ne ducem și ne pârâm la Bruxelles nu reușim, despre asta e vorba”, a fost poziția lui Nicușor Halici.
PSD a fost ajutat de plecarea din sală a celor din UDMR, Pro România și ALDE și a reușit să-i învingă la vot pe cei din USR, PNL și minorități.
Facebook Forum