Linkuri accesibilitate

Dezbaterea legii privind finanțarea presei de către partide, amânată de senatori până la toamnă. Proiectul zace în Parlament din aprilie


Comisia juridică a Senatului a amânat discuția despre legea finanțării presei de către partide.

Comisia Juridică a Senatului a amânat proiectul de modificare a Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, precum și finanțarea presei în acest context.

După o discuție de 10 minute, Comisia a amânat dezbaterea pentru toamnă pe motiv că trebuie să obțină aviz de la Guvern și să analizeze observațiile Autorității Electorale Permanente (AEP), conform Expert Forum.

Proiectul de modificare a legii a fost propus de PSD în aprilie, cu mici corecții față de propunerea inițială a AEP.

„Sesiunea se termină în iunie și începe în septembrie, când comisia mai are 5 zile să dezbată, întrucât se împlinesc cele 45 de zile pentru aprobare tacită. Deci, va trece probabil tacit și cine știe ce se va întâmpla cu proiectul la Camera Deputaților”, punctează Septimius Pârvu de la Expert Forum.

Expert Forum, împreună cu Centrul pentru Inovare Publică și Active Watch au atras atenția că proiectul de lege nu preia toate ideile AEP, al cărui proiect a rămas „blocat în sertarele Guvernului” de la finalul anului trecut de către guvernanții PNL. ONG-urile spun că proiectul rămâne deficitar în privința unor teme cheie.

Printre îmbunătățirile semnalate se numără:

  • nivelul sumelor pe care partidele și candidații le pot investi în cheltuieli de publicitate;
  • nivelul donațiilor, al împrumuturilor și al contribuțiilor pe care le poate primi un partid politic sau un candidat;
  • informații mai detaliate să fie incluse în rapoartele pe care partidele le întocmesc pentru AEP.

Proiectul nu rezolvă însă lipsa de transparență a modului în care partidele politice investesc bani în mass-media, în afara campaniilor electorale, explică Active Watch.

De asemenea, se păstrează un nivel ridicat al subvențiilor pe care le pot primi partidele de la bugetul de stat, potrivit celor trei ONG-uri.

Conform analizei, proiectul de lege „rămâne profund deficitar”, mai ales că partidele mici, de la nivel local, sunt discriminate în accesul la subvențiile primite de partidele politice. AEP nu ar reglementa prin această lege nici precampania, timp în care fondurile sunt folosite masiv fără a fi raportate, explică Expert Forum.

În plus, AEP nu primește suficiente instrumente de control și nici nu sunt garantate independența și profesionalismul angajaților instituției, mai arată analiza celor două ONG-uri.

Nici proiectul inițial al AEP din octombrie 2022 nu era perfect, explică cei de la Centrul pentru Inovare Publică, ale căror sugestii au fost ignorate în dezbaterea de la finele anului trecut.

Partidele politice din România au cheltuit, doar în 2022, peste 100 de milioane de lei din subvenții, pe presă și publicitate.

Independența presei din România, tocmai din pricina finanțării de la partide, a devenit motiv de îngrijorare chiar și pentru organismele internaționale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG