Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat aviz pozitiv pentru ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită și trafic de influență în perioada petrecută în guvernul Ponta. Votul final urmează a fi dat în plenul Camerei Deputaților.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților urmează să se întâlnească pentru a stabili data la care solicitarea DNA va intra la votul din plen.
Votul a fost secret cu bile și s-au înregistrat 19 voturi pentru ridicarea imunității și 2 voturi împotrivă. Toți deputații PNL și cei ai USR au votat însă la vedere pentru ridicarea imunității.
Miercuri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru.
DNA a avut nevoie de încuviințarea urmării penale pentru că faptele de care este acuzat Nicolae Bănicioiuau fost comise în perioada în care a fost ministru al Tineretului și apoi al Sănătății în guvernele conduse de Victor Ponta.
Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.
Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.
Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.
Nicolae Bănicioiu a respins acuzaţiile, dar a arătat că este de acord cu ridicarea imunităţii parlamentare şi că nu va mai candida pentru un nou mandat în Parlament în actualul context. El este membru Pro-România, după ce a demisionat din PSD în 2018. Bănicioiu a reprezentat PSD în Camera Deputaților încă din 2004.
"În primul rând consider acuzaţiile vehiculate în presă false şi din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea, deoarece nu am nimic de ascuns şi cred că totuşi clarificarea cât mai rapidă a situaţiei va fi în interesul tuturor. Înţeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor şi din această cauză am decis că nu voi mai candida! Îmi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului şi sper că acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme şi, probabil, ca să scape, au inventat fapte. Voi comunica când voi afla mai multe detalii legate de dosar!", a precizat Nicolae Bănicioiu pe Facebook.
În apărarea deputatului a sărit și șeful de partid, Victor Ponta, în a cărui mandat de premier au avut loc faptele imputate de către procurorii DNA.
"Eu am fost acuzat în 2015 şi, după 4 ani, am fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cred în nevinovăţia lui Nicu Bănicioiu - cred că denunţătorii prinşi 'cu mâţa în sac' care îşi aduc aminte în 2020 să acuze fapte din 2012 sunt nişte oameni necredibili. Cred că marea vină a lui Bănicioiu este ca s-a luptat pentru PRO România şi nu a vrut să plece la PSD, ca alţii! Credeam că nu se mai 'dezgroapă' dosare vechi în campaniile electorale. M-am înşelat! Eu am trecut prin exerciţiul acuzaţiilor neadevărate - ştiu cât a suferit familia mea şi cei apropiaţi", a spus Ponta, pe Facebook.
Mandatul lui Nicolae Bănicioiu în fruntea Ministerului Sănătății a fost marcat de momentul tragediei de la Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 65 de tineri. Imediat după tragedia Bănicioiu avea dă declare: "Avem tot ce ne trebuie", pentru a fi contrazis de realitatea din spitale unde s-a murit mai mult decât în noaptea incendiului. El avea să demisioneze ulterior alături de întreg guvernul Ponta.