Linkuri accesibilitate

Comitetul politic al USR a decis: Alianța 2020 USR-PLUS va rămâne electorală și nu se va înscrie la tribunal cum au vrut liderii


Dacian Cioloș și Dan Barna au vrut să legalizeze la tribunal alianța, dar Comitetul politic al USR a refuzat
Dacian Cioloș și Dan Barna au vrut să legalizeze la tribunal alianța, dar Comitetul politic al USR a refuzat

Deși în urma negocierilor dintre liderii USR și PLUS s-a convenit ca la alegerile prezidențiale cele două partide să formeze o alianță politică, inscrisă la tribunal, Comitetul politic al USR s-a opus și a votat o alianță electorală.

UPDATE. Consiliul Național al PLUS a adoptat cu amendamente textul unui protocol pentru o alianța politică a și va fi propus partenerilor de la USR.

Anunțul a fost făcut de Dacian Cioloș care a precizat că PLUS si USR au obținut împreună o victorie importantă în 26 mai, tocmai pentru că nu au înșelat așteptările electoratului.

"Trebuie să continuăm să punem aceste așteptări mai presus de orgolii de partid. PLUS crede într-o relație politică solidă, bazată pe principii și pe conținut, în care să punem ceea ce avem fiecare mai bun împreună și să le dăm cetățenilor români cea mai serioasă ofertă politică a ultimilor 30 de ani".

UPDATE: Surse din Comitetul politic, format din liderii de organizații, au declarat pentru Europa Liberă că se votează tot astăzi și formula alianței politice pentru celelalte rânduri de alegeri,

Surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că Alianța 2020 își va păstra formula de alianță electorală la prezidențialele din noiembrie anul acesta, deși au existat discuții aprinse pe tema asta. La negocierile, deloc simple, purtate până acum de conducerile USR și PLUS se convenise formula unei alianțe politice, inclusiv pentru alegerile prezidențiale, care urma să fie înscrisă la tribunal.

Motivul pentru care șefii de organizații au refuzat formalizarea în justiție a alianței derivă tot din disensiunile referitoare la ponderea celor două partide, mai ales în structurile de conducere. Oricum, au declarat sursele menționate, încă nu s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește locurile pe listele de la locale și parlamentare.

Comitetului politic al USR i s-a părut mai convenabil și democratic să se meargă și la prezidențiale pe formula de la alegerile europene, care s-a dovedit funcțională. Asta nu înseamnă că negocierile nu vor continua și că pentru alegerile parlamentare nu se va putea ajunge la o alianță politică ce va fi înscrisă la tribunal.

De altfel, tot sâmbătă la Comitetul politic, șefii de organizații vpr vota și o alianță politică pentru celelelate rânduri de alegeri.

Deocamdată, USR a decis să meargă pe mâna lui Dan Barna la prezidențiale, probabil în tandem cu Dacian Cioloș, pentru funcția de premier.

Campania de strângere de semnături pentru Dan Barna va debuta duminică, 4 august, ora 11.00, în zona fântânii din Piața Universității din București, în prezența membrilor USR și PLUS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG