Linkuri accesibilitate

Companii din Republica Moldova au livrat piese de avion în Rusia, de 15 milioane de dolari, în ciuda sancțiunilor occidentale


Investigația Europei Libere arată că trei companii din Republica Moldova au vândut, în 2022-2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.
Investigația Europei Libere arată că trei companii din Republica Moldova au vândut, în 2022-2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

Companii moldovenești au continuat să intermedieze vânzarea de piese de avioane în Rusia și în 2023, în ciuda sancțiunilor, arată o nouă investigație a Europei Libere. UE a spus că este „îngrijorată” de relatările cu privire la eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri.

Investigația Europei Libere arată că trei companii din Republica Moldova au vândut componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari, în 2022 și 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă.

Acest lucru a fost posibil pentru că Republica Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-rusești în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia Moscovei pe scară largă în Ucraina, în 2022.

Date ale Serviciului Vamal al Federației Ruse examinate de Europa Liberă arată că tranzacțiile prin intermediul firmelor moldovenești au început la câteva luni de la startul invaziei.

Companiile Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services din Republica Moldova au livrat piese unor jucători cunoscuți din Rusia, inclusiv firmelor Pobeda, S7 Engineering, Sibiri, Rossia.

Airrock și Aerostage au fost fondate în noiembrie 2021, respectiv aprilie 2022, de către Ivan Melnikov, fost șef al departamentului de achiziții și logistică al Air Moldova, fostul operator aerian național, aflat în prezent în procedură de lichidare.

Maxjet Service este o firmă înregistrată în raionul Hâncești, în 2011, și este condusă de Serghei Ranga.

Companiile aeriene rusești au o nevoie vitală de piese occidentale pentru întreținerea flotei de avioane de pasageri și transport. Sancțiunile europene în domeniul aviației aveau scopul ca, dimpotrivă, să taie acest lanț de aprovizionare.

Împreună cu sancțiunile impuse în alte sectoare ale economiei ruse, cele din domeniul aviației trebuiau să majoreze costurile războiului și să convingă Kremlinul să oprească invazia.

Atât presa rusă, cât și internațională au relatat despre numeroase cazuri în care Rusia folosește țări terțe - care nu sunt vizate de sancțiunile internaționale sau nu au aderat la acestea - pentru a face rost de componente occidentale atât de necesare pentru diferitele industrii, inclusiv cea a aviației civile.

Ivan Melnikov
Ivan Melnikov

În cazul companiilor moldovenești, acestea acționau ca intermediare.

Schema funcționează în felul următor: intermediarul stabilește legături cu companii din țările producătoare de piese și efectuează comanda, asigurând și transportarea pieselor în Federația Rusă.

Investigația Europei Libere arată că, în unele cazuri, intermediarii moldoveni asigurau transportul pieselor chiar până în aeroporturi rusești, în hangare ale firmelor rusești importatoare.

Piesele nu treceau, însă, fizic prin Republica Moldova, așa încât tranzacțiile nu sunt înregistrate în actele vamale ale Chișinăului.

Ivan Melnikov și Serghei Ranga au spus Europei Libere că nu știau că piesele achiziționate de firmele lor ajung în Federația Rusă.

Ei au susținut că nu au avut contracte directe cu clienți ruși, iar piesele cumpărate în Occident sau Emiratele Arabe Unite erau destinate unor firme din alte țări din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Livrări de milioane de dolari, în 2022

Din aprilie 2022 până la sfârșitul aceluiași an, companiile Airrock și Aerostage ale lui Ivan Melnikov au înregistrat vânzări de peste 4,8 milioane de dolari.

Componente procurate din SUA, Mexic, India, Marea Britanie, Germania, Franța și Belgia au fost livrate de aceste firme pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, arată datele Serviciului Vamal al Federației Ruse.

În toate actele analizate de Europa Liberă, la secțiunea „țară de comerț”, este indicată Republica Moldova, alături de adresele juridice ale companiilor Airrock Solutions și Aerostage Services.

Și vânzările Maxjet Service, compania lui Serghei Ranga au explodat în 2022. Înainte de războiul din Ucraina, firma cu cinci angajați abia dacă ajungea la un venit anual de aproximativ 1,3 milioane de lei (circa 280.000 de dolari).

În 2022, menținând același număr de angajați, veniturile companiei au început să crească în mod vertiginos, ajungând la 48 de milioane de lei (10,5 milioane dolari), cu un profit net de 8,26 de milioane de lei (1,8 milioane dolari).

În 2022, Maxjet Service cumpăra piese din țări precum Emiratele Arabe Unite, SUA, Maldive și Marea Britanie pentru Airbus, Boeing, Bombardier și Embraer, care ulterior erau livrate în Federația Rusă. Valoarea totală a livrărilor a depășit 9,6 milioane de dolari.

Printre companiile aeriene rusești care au cumpărat componente de la Maxjet Service se numără și Severstal, deținută de miliardarul rus Alexei Mordașov, care este sancționat de Uniunea Europeană.

Un înregistrator de zbor pentru avionul Bombardier CRJ-200 al companiei Severstal a fost comandat de Ranga în Statele Unite și livrat pe un aeroport din regiunea Vologda, în octombrie 2022.

Tranzacțiile au continuat în 2023

Faptul că firme moldovenești au intermediat livrări de piese de avion occidentale în Rusia, în 2022, a fost semnalat de o investigație a agenției Reuters, publicată în august 2023.

Serghei Ranga
Serghei Ranga

Într-o discuție cu Europa Liberă, Serghei Ranga de la Maxjet Service a spus că a fost contactat de „organele de drept” de la Chișinău în legătură cu faptul că tranzacțiile cu piese de avion pot „afecta imaginea țării”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a spus Europei Libere că procurorii nu au inițiat vreo anchetă penală împotriva directorilor celor trei companii.

Și Ranga, și Serghei Melnikov (Airrock și Aerostage) au spus Europei Libere că firmele lor au încetat aceste tranzacții în 2022.

Dar înscrieri din bazele de date privind comerțul internațional ImportGenius și Sinoimex, găsite de Europa Liberă, sugerează că firmele lui Melnikov au intermediat și în 2023 achiziții de piese de avion ajunse în Rusia, deși într-o măsură mult mai mică (aproximativ 700.000 de dolari).

Dezmințiri: „Nu am livrat la Moscova”

Serghei Ranga a mai spus Europei Libere că, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Maxjet Service nu a livrat piese direct unor companii rusești. El susține că nu știa că piesele procurate de compania lui aveau ca destinație finală Federația Rusă.

„Noi procuram […] pentru companii din întreaga CSI și nu am avut contracte directe cu cineva din Rusia. Nici nu am livrat la Moscova”, a spus Ranga.

De ce apare în acest caz firma lui Ranga în datele Serviciului Vamal al Federației Ruse? „Totul s-a făcut prin firme-satelit și în documente ne-au pus pe noi”, este explicația omului de afaceri.

Fondatorul celorlalte două companii moldovenești care apar în actele vamale rusești, Ivan Melnikov, a confirmat Europei Libere că a livrat componente în Rusia, dar numai înainte ca aceasta să invadeze Ucraina, în februarie 2022. Nu și după, mai spune el.

În discuția cu Europa Liberă, Melnikov a condamnat invazia și a descris Rusia drept „țară agresoare”.

El adăugat că „nu știe” cum au ajuns la ruși piesele tranzacționate de firmele sale, pentru că acestea au avut contacte directe numai cu firme din țări care nu au fost supuse sancțiunilor - Emiratele Arabe Unite, Turcia, Franța și SUA.

În plus, Melnikov a mai susținut că tranzacțiile cu rușii ar fi devenit „imposibile din cauza restricțiilor bancare” impuse Rusiei de țările occidentale.

Ce spune Uniunea Europeană

Republica Moldova s-a aliniat treptat la mai multe runde de sancțiuni europene împotriva Federației Ruse, introduse ca urmare a invaziei rusești la scară largă în Ucraina, dar nu la toate.

Într-un răspuns dat Europei Libere, Ministerul de Externe de la Chișinău a spus că țara nu s-a aliniat încă la sancțiunile economice vizând sectoarele financiar, comercial și energetic, precum și cele ale transporturilor, tehnologiei și apărării ale Federației Ruse.

Dar autoritățile de la Chișinău au spus că sancțiunile în domeniul financiar-bancar sunt implementate de facto, așa încât toate tranzacțiile cu Rusia sunt dificile.

Uniunea Europeană cere tot mai insistent Republicii Moldova, țară candidată la aderare, să se alinieze treptat tuturor regimurilor de sancțiuni europene împotriva Rusiei.

Peter Stano
Peter Stano

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe și de securitate europene, Josep Borrel, a declarat Europei Libere că eludarea sancțiunilor de către Rusia prin intermediul unor terțe țări este un subiect de „mare îngrijorare” pentru UE.

Stano a mai spus că Republica Moldova a promis Uniunii Europene să nu permită ocolirea sancțiunilor europene și că a făcut deja „progrese considerabile” pentru a se alinia acestor sancțiuni.

Dar guvernul de la Chișinău „trebuie” să ia măsuri în legătură cu „întrebările privind presupusele livrări în Rusia ale unor componente de către companii moldovenești”, a completat Peter Stano.

Deocamdată, guvernul de la Chișinău nu a răspuns cu privire la solicitarea Europei Libere de a furniza un răspuns în legătură cu informațiile privind livrările de piese de avion în Rusia.

Surse din Președinția de la Chișinău au spus, în condițiile anonimatului, că autoritățile sunt la curent cu problema livrărilor făcute de cele trei companii, iar „organele competente” analizează tranzacțiile.

Aceleași surse au mai spus că autoritățile au lansat recent discuții despre un calendar de aliniere la alte măsuri restrictive împotriva Federației Ruse.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova; sumele în lei din articolul original au fost adaptate la RON.
XS
SM
MD
LG