Linkuri accesibilitate

Compromisul avizului CSM pentru judecarea magistraților. Coaliția mizează pe minorități


Coaliția PNL/ USR-PLUS/UDMR
Coaliția PNL/ USR-PLUS/UDMR

Amendamentul legislativ care va oferi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) posibilitatea de a accepta sau nu trimiterea în judecată a unui procuror sau judecator este susținut în continuare de Coaliția de guvernare, au precizat surse politice pentru Europa Liberă.

Membrii coaliției dezbat joi dimineață desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor de Justiție (SIIJ). Dispariția structurii judiciare ar urma să vină la pachet cu un amendament dorit de UDMR – avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților – care a stârnit dezbateri intense în ultimele două zile în rândul Coaliției.

Surse din cadrul coaliției ne-au precizat că s-a ajuns la un compromis care să permită în continuare desființarea SIIJ, dar și amendarea legii.

Potrivit surselor, un parlamentar din cadrul minorităților naționale va introduce acest amendament, urmând ca atât PNL, cât și USR-PLUS să îl susțină la votul din plen.

Europa Liberă a arătat că reprezentanții sistemului judiciar – procurori și judecători pe care i-am intervievat – nu sunt de acord ca CSM să avizeze trimiterile în judecată ale magistraților.

Semnalul pe care-l dă o asemenea inițativă este unul de o gravitat extremă: Nu avem încredere în instanțele de judecată care judecă magistrați. În realitate, se dorește crearea unui pol de putere suplimentar, îndeosebi la nivelul Secției pentru Judecători din CSM, cu intenția de a controla sistemul judiciar”, a spus, de pildă, procurorul Bogdan Pârlog.

Am îndoieli că rolul constituțional al CSM este de a emite un aviz conform cu privire la trimiterea în judecată a unei persoane. Nu cred că o astfel de dispoziție va rezista în fata unei excepții de neconstituționalitate”, ne-a declarat și George Matei, judecător la Curtea Militară de Apel București.

Amendamente depuse în Parlament la proiectul de lege venit de la Guvern

Art.4 - Articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:


”Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

1. Titlul proiectului se modifică și va avea următorul cuprins:

”Lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției”

Cine este autorul amendamentului

Senatorul român Ionel Stancu
Senatorul român Ionel Stancu

Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că autorul amendamentului care ajută la desființarea Secției Speciale este Ionel Stancu, reprezentantul minorității macedonenilor din România.

În CV-ul depus pe site-ul Camerei Deputaților, Ionel Stancu, a trecut la capitolul activitate civică:

  • coordonator şi colaborator în diverse proiecte studenţeşti: Balul Bobocilor, Festivaluri de Modă, UNIFEST, competiţii sportive, Bursa locurilor de muncă, etc.

Activitate profesională:

  • 2000 - 2004 - Preşedinte Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
  • 2000 - 2004 - Vicepreşedinte Departamentul Competiţii Sportive în cadrul Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti
  • 2000 - 2004 - Consilier la Primăria Municipiului Craiova pe probleme studenţeşti
  • 2006 - 2012 - Grefier studii superioare în cadrul Ministerului Justiţiei, la Judecătoria Craiova
  • 2012- 2016 - deputat

A contribuit Ionuț Benea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG