Linkuri accesibilitate

Comunicat Orban, Barna, Cioloș și Kelemen. Eșecul negocierilor nu este pomenit


Prima rundă de negocieri dintre partidele care vor forma viitorul guvern s-a soldat cu un eșec, dar comunicatul comun semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu pomenește nimic despre acest lucru. Fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției, iar în ce privește programul de guvernare a fost stabilită structura acestuia, spun cei patru lideri.

”Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare. La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.

Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România. Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune”, se spune în comunicatul de presă.

După cinci ore de discuții, negocierile au fost suspendate din cauza blocajului apărut din cauza a două puncte de vedere ce s-au dovedit ireconciliabile. Pe de o parte, PNL susține că funțiile de conducere ale celor două camere ale parlamentului să nu fie incluse în negocierile pentru formarea guvernului, iar, de cealaltă parte, USR-PLUS și UDMR spun că deciziile trebuie luate la pachet.

De fapt, discuțiile s-au blocat pe principalele funcții în stat: prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului, au declarat surse pentru Europa Liberă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG