Linkuri accesibilitate

Comunitatea Declic protestează cu un „elefant roz" la doi ani de la 10 august


Elefantul roz în fața Palatului Cotroceni
Elefantul roz în fața Palatului Cotroceni

Membrii comunității Declic protestează luni în Capitală față de nesoluționarea dosarului privind violențele jandarmilor de la „mitingul diasporei" din 10 august 2018.

Ei se vor plimba cu un „elefant roz" pe care scrie „nu uităm" și „justiție pentru toți" prin fața tuturor instituțiilor implicate în evenimentele din 10 august.

Astfel, elefantul va fi plimbat la Palatul Cotroceni, Palatul de Justiţie, Parchetul General, Ministerul Justiţiei, DIICOT, Ministerul de Interne şi în Piaţa Victoriei.

„Elefantul din încăpere, despre care preşedintele Iohannis vorbea în 2017 la una dintre şedinţele de Guvern unde se încerca blocarea Justiţiei, a devenit acum dosarul 10 august. Pentru că elefantul nu mai este vizibil pentru preşedinte, ministrul Justiţiei, procurorul General, DIICOT şi ministrul de Interne, am decis să îl vopsim în roz”, a declarat reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu.

Curtea de Apel Bucureşti este așteptată să se pronunțe chiar luni privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul 10 august, închis inițial de DIICOT, dar clasarea fiind infirmată de procurorul-șef Giorgiana Hosu. În dosar sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

Peste 59.000 de membri Declic au semnat petiţia „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august” şi au cerut autorităţilor reluarea cercetărilor.

„Sperăm că justiția din România va face dreptate pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Nu vrem ca dosarul 10 august să moară așa cum au murit dosarele Mineriada și Revoluția. Au trecut 30 de ani de atunci și dacă acest lucru se întâmplă înseamnă că toate protestele în stradă pentru justiție au fost în zadar pentru că justiția din România nu este independentă și nu îi apară pe cetățeni și nu le apără drepturile cetățenilor care sunt călcați în picioare. Dacă vorbim din nou despre o mușamalizare a unui dosar înseamnă că ne va fi luat dreptul la exprimare prin proteste pașnice. Dacă acest drept ne va fi luat, atunci va fi foarte ușor să ni se ia și orice alt drept", declara Cătălina Hopârteanu, reprezentant al comunității Declic, într-un interviu pentru Europa Liberă, după clasarea inițială a dosarului.

XS
SM
MD
LG