Linkuri accesibilitate

Condamnarea lui Liviu Dragnea și rezultatul alegerilor din România, în presa occidentală de mare tiraj


Ziarele europene și americane scriu pe larg despre România
Ziarele europene și americane scriu pe larg despre România

Presa americană și europeană, ziarele cele mai citite precum New York Times, Washington, Finanicial Times sau El Pais și Le Monde, au scris despre condamnarea „celui mai puternic politician din România”, precum și de votul pentru referendum și în favoarea opoziției.

THE NEW YORK TIMES -Cel mai puternic politician din România, Liviu Dragnea, a primit luni ordinul de a începe ispăşirea pedepsei la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în funcţie, răsturnând ordinea politică din ţara est-europeană şi oferind o victorie celor care consideră corupţia drept o ameninţare principală la adresa sănătăţii naţiunii.

Decizia adoptată de Curtea Supremă a României, care a refuzat să reanalizeze condamnarea pronunţată de o instanţă de rang mai mic în iunie 2018, nu poate fi contestată în apel. Demersul survine la o zi după ce partidul dlui Dragnea, al social-democraţilor, a primit o mustrare uimitoare la alegerile pentru Parlamentul European.

Social-democraţii au primit doar 23% din voturi, într-o scădere semnificativă faţă de rezultatul de 46% obţinut la precedentele alegeri parlamentare naţionale, în decembrie 2016. Cele două principale partide de opoziţie la un loc şi-au asigurat aproximativ 50% din voturi.

În acelaşi timp, în cadrul unui referendum fără caracter obligatoriu, o majoritate covârşitoare a alegătorilor - peste 80% - şi-a exprimat profunda nemulţumire faţă de încercările partidului de guvernământ de a modifica legile privitoare la corupţie prin ordonanţe de urgenţă şi posibila acordare de amnistie pentru demnitarii condamnaţi pentru abuz în funcţie.

Una peste alta, a fost o respingere riguroasă a modului în care au guvernat social-democraţii de la venirea lor la putere, în 2016.

Articolul, mai amplu, preluat de RADOR, amintește în detaliu schimbările din sistemul judiciar și cel penal la care a recurs PSD în epoca Dragnea, precum și de relațiile dificile ale guvernului de la București cu Comisia Europeană în privința statului de drept.

FINANCIAL TIMES - Controlul lui Liviu Dragnea asupra politicii româneşti pare să fi ajuns la final într-o manieră spectaculoasă, luni, când liderul social-democrat (PSD) a fost condamnat la închisoare pentru corupţie, la câteva ore după ce-şi condusese partidul de guvernare spre o înfrângere gravă la alegerile europene.

Dl Dragnea - căruia îi e interzis să deţină funcţii [guvernamentale - n.trad.] din cauza unor condamnări anterioare pentru corupţie - a fost trimis la închisoare pentru trei ani şi jumate de către o instanţă de apel din Bucureşti.

Sentinţa a fost o coup de grâce pentru dl Dragnea, după ce rezultatul electoral părea că va alimenta dizidenţele împotriva lui în PSD. PSD a obţinut 23% din voturi, în scădere considerabilă de la 37% la alegerile europene din 2014.

La un referendum desfăşurat tot duminică, 80% din alegători s-au opus măsurilor promovate de PSD vizând reducerea pedepselor pentru corupţie şi exercitarea unui control mai puternic asupra sistemului judiciar.

Criticii dlui Dragnea îl acuză de multă vreme că a subordonat interesele partidului luptei sale personale pentru anularea pedepselor pentru corupţie, în vreme ce prezenţa sa în calitate de păpuşar din culise în politica românească a făcut din el un ghimpe în coasta UE, care încearcă să încurajeze statul de drept în statele membre mai noi, est-europene.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, avertiza le mijlocul lui mai că România şi-ar putea pierde drepturile de vot dacă nu inversează cursul în privinţa unui set de legi ce ar putea crea o "impunitate de facto" pentru corupţie.

BLOOMBERG - Liderul de facto al României a fost trimis la închisoare pentru trei ani şi jumătate pentru corupţie, zguduind ţara de la Marea Neagră în timp ce se confruntă cu UE în privinţa preocupărilor că ar reduce independenţa justiţiei.

Verdictul de vinovăţie la adresa şefului partidului de guvernământ Liviu Dragnea, pentru abuz în funcţie, a fost confirmat luni de Curtea Supremă, adăugându-se unei precedente condamnări pentru fraude electorale, la închisoare cu suspendare. Este a treia lovitură primită de social-democraţi în două zile, după înfrângerea surprinzătoare de la alegerile de duminică pentru Parlamentul European şi referendumul care le va bloca parţial eforturile de restructurare a instanţelor.

Cazul concentrează şi mai mult lumina reflectoarelor asupra estului ex-comunist al continentului, unde Ungaria şi Polonia sunt încleştate ambele în dispute cu UE referitor la regresele democratice şi au fost ameninţate cu acelaşi gen de sancţiuni care se prefigurează pentru România. Oficialităţile de la Bruxelles ar putea încerca să reducă din fondurile de dezvoltare atribuite membrilor care nu susţin valorile blocului.

De asemenea este un lucru stânjenitor în situaţia în care România deţine actualmente preşedinţia rotativă a UE. Dar este improbabil să ducă la răsturnarea cabinetului, întrucât premierul Viorica Dăncilă va deveni şeful interimar al partidului până la organizarea unui congres care să aleagă un succesor, conform mai multor membri ai partidului.

DIE PRESSE (Austria), – Tribunalul a respins apelul. Şeful partidului de guvernământ a fost acuzat că ar fi facilitat unor membri de partid ocuparea unor funcţii administrative.

Social-democraţii au pierdut clar la alegerile europarlamentare. Partidul sub conducerea lui Dragnea a întrunit 23,39% din sufragii, a comunicat luni BEC după numărarea a aproape tuturor voturilor. Trei partide din opoziţie au obţinut împreună 54,8 procente.

Observatorii se aşteaptă ca Dragnea să fie demis de propriii membri de partid. La insistenţele lui Dragnea România a modificat legi ale justiţiei care – în opinia criticilor – i-au ajutat pe cei suspectaţi de corupţie.(...)

EL PAIS - Cea mai înaltă instanţă din România l-a condamnat definitiv, luni, pe liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție, respingând apelul depus de politician împotriva pedepsei pe care a primit-o în primă instanţă. Dragnea, care nu poate face parte din guvern pentru că a fost condamnat în 2016 pentru abuz de putere într-un alt proces, este considerat cel mai puternic politician din România și prim-ministrul din umbră al țării. Guvernul PSD a fost dur criticat de societatea civilă şi de Comisia Europeană pentru încercările sale de a relaxa legile anticorupție, printr-o serie de reforme juridice de care ar beneficii membrii partidului de guvernământ care au probleme cu justiția, ca Dragnea însuşi.

LE MONDE - Omul forte al României, liderul stângii Liviu Dragnea, a fost condamnat, luni 27 mai, la o pedeapsă de trei şi jumătate de închisoare în urma apelului făcut la Înalta Curte în privinţa sentinţei de deturnare a fondurilor publice.

Acest om politic controversat, care i-a condus pe social-democraţi la o victorie importantă la legislativele din decembrie 2016, urma să fie arestat.

Dragnea, 56 de ani, care nu era prezent în sală, are la dispoziţie 24 de ore pentru a se duce la cel mai apropiat comisariat de poliţie pentru a executa sentinţa care îi va pecetlui pe termen lung ambiţiile politice.

Aflat evident în pasă proastă, Dragnea a suferit şi o înfrângere serioasă la alegerile europene: cu mai puţin de 25 % din sufragii, partidul său a încasat un recul de circa 13 puncte procentuale.

Reforma judiciară declanşată de liderul de stânga a provocat, la începutul lunii mai la Bucureşti, un apel la raţiune al Comisiei Europene, care a prevenit că România se expune la sancţiuni «iminente» dacă persistă pe această cale. Dragnea, care şi-a multiplicat discursurile suveraniste din ultimele luni, a respins aceste critici, acuzând Bruxelles-ul că utilizează «un dublu standard» la adresa ţării sale. Potrivit analiştilor, această ofensivă împotriva lumii judiciare şi discursul eurosceptic explică reculul PSD la urne.

Revista presei internaționale a fost pusă la dispoziție de RADOR

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG