Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, la Berlin, pentru Conferința Reconstrucției Ucrainei. Atacurile rusești în Ucraina continuă


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german, Olaf Scholz, la Conferința Reconstrucției Ucrainei de la Berlin, în Germania, pe 11 iunie 2024.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german, Olaf Scholz, la Conferința Reconstrucției Ucrainei de la Berlin, în Germania, pe 11 iunie 2024.

Președintele ucrainean a plecat marți (11 iunie) la Berlin, unde participă la o conferință de două zile, la care va fi planificată reconstrucția postbelică a Ucrainei, după războiul declanșat de invazia pe scară largă a Rusiei, în urma căreia mari zone din țară sunt în ruine.

În ajunul conferinței, Zelenski a declarat că va avea discuții cu cancelarul german, Olaf Scholz, și ca la reuniune vor fi 2.000 de persoane - politicieni și oameni de afaceri.

„Cancelarul Scholz și cu mine vom discuta despre asistență suplimentară pentru apărare, despre extinderea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei și producția comună de arme”, a scris Zelenski pe X.

„Prioritatea noastră vor fi soluțiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei”, a mai spus președintele Ucrainei.

Atacurile susținute ale Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene au forțat Kievul să instituie întreruperi de curent la nivel național.

„Chiar și în condițiile actuale - de război, Ucraina trebuie să reconstruiască continuu case, conducte de apă, spitale și rețele electrice”, a declarat ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze.

„Oamenii vor să continue să trăiască în țara lor și, pentru a face acest lucru, au nevoie de electricitate, apă și un acoperiș deasupra capului”.

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de echipamente militare pentru Kiev, după Statele Unite.

Conferința de la Berlin are loc înaintea reuniunii G7 din Italia, din 13-14 iunie, unde Ucraina va fi unul dintre subiectele principale - reprezentanții G7 vor discuta și despre felul în care pot să folosească profiturile generate de activele rusești înghețate în Occident pentru a oferi fințare Kievului.

Iar în weekend, mai mult de 90 de țări și organizații vor fi reprezentate la un summit de pace în Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, iar China a anunțat că nu va participa.

Între timp, forțele ruse au continuat atacurile asupra țintelor ucrainene - autoritățile ucrainene spun că cel puțin cinci persoane au fost rănite în exploziile din orașul Konstantinivka din regiunea Donețk (estul Ucrainei).

Reprezentantul biroul procurorului regional a scris marți (11 iunie) pe Facebook că victimele au suferit răni „ca urmare a spargerii ferestrelor și a unui val puternic de explozie”.

Cel puțin 13 clădiri de locuințe au fost avariate de atacul care a avut loc seara târziu luni, pe 10 iunie, se mai arată în comunicat.

Știre scrisă pe baza informațiilor furnizate de AP și Reuters

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG