Linkuri accesibilitate

Conferința conservatorilor de la Bruxelles, anulată de poliție


Conferința conservatorilor de la Bruxelles
Conferința conservatorilor de la Bruxelles

O adunare a elitei de extremă dreaptă europeană, programată să aibă loc marți la Bruxelles a intrat în haos atunci când poliția a anunțat că a anulat evenimentul și a baricadat sediul evenimentului.

Conferința națională a conservatorismului trebuia să-i întâmpine în următoarele două zile pe liderul maghiar Viktor Orbán și pe politicianul britanic Nigel Farage, dar forțele de ordine au sosit la două ore de la începerea evenimentului, la locația Claridge, în apropiere de Cartierul European, pentru a-i informa pe organizatori că evenimentul va fi anulat.

„Autoritățile au decis să închidă evenimentul din cauza riscului de tulburări publice”, a declarat unui ofițer de poliție pentru Politico.

Obloanele coboriseră deja la locul unde Nigel Farage, arhitectul Brexit, urma să țină un discurs la ora 11 dimineața.

Când a urcat pe scenă, Farage a criticat autoritățile de la Bruxelles ca fiind „pur și simplu monstruoase” pentru că au încercat să anuleze evenimentul.

„Știam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles”, a spus fostul europarlamentar.

„Este într-adevăr ceva dintr-o dictatură de tinpot”, a declarat Frank Füredi, unul dintre organizatorii de la think tank-ul de dreapta MCC, care co-sponsorizează evenimentul.

„Încearcă să folosească un motiv tehnic pentru a bloca o idee politică. I-au spus proprietarului că, dacă nu se oprește, vor întrerupe curentul.”

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Claridge este inacceptabil. Autonomia municipală este o piatră de temelie a democrației noastre, dar nu poate anula niciodată constituția belgiană care garantează libertatea de exprimare și de întrunire pașnică din 1830. Interzicerea întâlnirilor politice este neconstituțională. Punct”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo, un liberal flamand.

La aproximativ o oră poliția a înmânat un ordin organizatorului local al evenimentului, Anthony Gilland, șeful personalului la MCC.

Poliția i-a acordat 15 minute pentru a citi și a semna documentul de trei pagini.

„Unul dintre motivele pentru care ni s-a dat, nu este singurul motiv, este că va avea loc un contraprotest în această după-amiază în jurul orei 17:00 și ideea este că poliția nu poate proteja libertatea de exprimare la acest eveniment”, a spus el.

Unii participanți au plecat, dar cei mai mulți au rămas să-i asculte pe cei rămași.

Spațiul de evenimente Claridge este al treilea loc al conferinței, după ce primul său spațiu – Concert Noble – i-a îndepărtat pe participanți la presiunea primarului socialist al Bruxellesului, Philippe Close, în timp ce primarul liberal din Etterbeek a făcut presiuni asupra hotelul de lux Sofitel să anuleze evenimentu.

Emir Kir, primarul orașului Saint-Josse-ten-Noode, unde se află Claridge, a declarat că va „lua imediat măsuri pentru a interzice” evenimentul.

La un moment dat, proprietarul belgiano-tunisian al locației, Lassaad Ben Yaghlane, în vârstă de 59 de ani, a declarat că s-a ajuns la un compromis cu primarul local și poliția pentru a permite evenimentului să continue.

Poliția a spus că va opri intrarea noilor sosiți în locație, dar a promis că nu va opri conferința cu forța sau nu va elimina oamenii deja în interior.

Vorbitori printre care provocatorul francez Eric Zemmour, care trebuia să țină un discurs principal la ora 16, și europarlamentarul francez Patricia Chagnon s-au numărat printre cei pe care poliția i-a oprit să intre în locație.

În timp ce poliția a creat o baricadă în afara locației, participanții la conferință și-au luat o pauză ca să savureze aperitivele, inclusiv carpaccio cu sparanghel, somon afumat și boluri cu guacamole.

Potrivit lui Füredi, organizatorii conferinței au fost nevoiți să contacteze un nou serviciu de catering după ce cel inițial a fost împiedicat să vină la locație.

În cele din urmă, organizatorii au reușit să „introducă ilegal” mâncare pentru cină, după ce planurile de prânz au fost zădărnicite de asediul poliției.

Farage i-a adus un omagiu proprietarului Claridge, numindu-l un „tunisian curajos” care a înfruntat „bullyboys” care au vrut să închidă conferința.

Ben Yaghlane a apărat dreptul organizatorilor conferinței de a organiza evenimentul lor, deși a spus că nu împărtășește valorile lor.

„Astăzi ne aflăm în fața unei dileme clasice, care se repetă în fiecare deceniu: fie alegem să vorbim unii cu alții și să nu ne judecăm unii pe alții, fie decidem să extindem conflictele și motivele pentru a ne despărți”, a spus el.

Orbán, care este programat să vorbească la conferință miercuri, a criticat „conducerea liberală de stânga” de la Bruxelles în timpul unei conferințe de presă la Parlamentul European. „Planul este să venim și să ocupăm Bruxelles-ul”, a spus el.

Conferința NatCon este organizată de Fundația Edmund Burke, un think tank de dreapta.

„Înțeleg că poliția este foarte, foarte dornică să închidă asta. Dacă o vor închide, o pot face cu mine pe scenă”, a spus Farage în remarcile sale finale.

Publicul a aplaudat și l-a aclamat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG