Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre Guvern și Parlament, pe 12 februarie la CCR


Sesizările lui Ciolacu și Meleșcanu vor fi dezbătute pe 12 februarie de Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate pe 12 februarie sesizarea făcută de șefii celor două camere ale parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, privind existența unui conflict de natură constituțională între guvern și parlament pentru Legea bugetului de stat pe 2020 și Legea bugetului asigurărilor sociale.

Curtea Constituţională anunţa pe 23 decembrie 2019 că a fost sesizată cu cererile de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională dintre Guvernul României și Parlamentul României cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2020, formulate de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. CCR a stabilit termenul de 10 ianuarie 2020 pentru ca părțile aflate în conflict să își exprime, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictelor și a eventualelor căi de soluționare a acestora.

În punctul de vedere trimis Curții, guvernul Orban a invocat o decizie a CCR care arată că angajarea răspunderii are în vedere adoptarea "în condiţii de maximă celeritate" a unor măsuri urgente dintr-un domeniu de maximă importanță. Executivul amintește că parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente dar și de a introduce o moțiune de cenzură la momentul asumării răspunderii, conflictul constituțional fiind, astfel, inexistent.

Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD, președinte al Camerei Deputaților, spunea pe 23 decembrie trecut, la momentul sesizării CCR, că „nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în parlament” și că „de la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Campionatul mondial al câinilor de salvare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
XS
SM
MD
LG