Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre Israel și Palestina se adâncește. Reacția președintelui SUA


O nouă zi de atacuri între Israel și militanții Hamas din Gaza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

O nouă zi de atacuri între Israel și militanții Hamas din Gaza

Hamas a lansat rachete către Tel Aviv și Ierusalim în noaptea de joi, în timp ce Israelul a jurat să continue să lupte împotriva facțiunii islamiste din Gaza, în ciuda previziunii Președintelui american Joe Biden că violențele se vor încheia curând.

În rândul morților, până acum, se numără cel puțin 67 de palestinieni din Gaza și 7 israelieni, conform Reuters.

Turnul Hanadi din Gaza a devenit un morman de moloz în 12 mai.
Turnul Hanadi din Gaza a devenit un morman de moloz în 12 mai.

SUA a plănuit să îl trimită pe Hady Amr pentru a media discuțiile dintre Israel și Palestina.

Mă aștept și sper ca această problemă să se încheie cât de curând, dar Israelul are dreptul să se apere”, a declarat miercuri Biden în urma unei conferințe cu Premierul israelian.

Președintele american nu a explicat motivele pentru optimismul său. Biroul lui Netanyahu a precizat că Premierul i-a spus lui Biden că „vor continua să lovească dotările militare ale Hamasului și ale altor grupări teroriste din Fâșia Gaza”.

Sistemul anti-rachetă israelian a interceptat rachetele lansate din Fâșia Gaza în noaptea de 12 mai.
Sistemul anti-rachetă israelian a interceptat rachetele lansate din Fâșia Gaza în noaptea de 12 mai.

În ziua de miercuri, forțele israeliene au ucis un comandant Hamas și au bombardat mai multe clădiri, printre care mai multe blocuri înalte și o bancă, despre care Israelul spune că sunt conectate cu activitățile ilegale ale grupării teroriste.

Hamas au rămas sfidători. Liderul acestora, Ismail Haniyeh, a declarat: „confruntarea cu inamicul nu are un sfârșit previzibil”.

Săptămâna aceasta ar fi trebuit să aibă loc un proces prin care câteva familii palestiniene ar fi fost evacuate din casele lor din Ierusalim, revendicate de coloniștii israelieni. Luptele între forțele israeliene, palestinieni și Hamas au început luni seara în Ierusalimul de Est. În timpul lunii sfinte Ramadan, poliția israeliană a intrat într-un conflict violent cu musulmanii aflați în jurul moscheei al-Aqsa. Hamas au răspuns acestor acțiuni atacând Tel Avivul și Ierusalimul cu rachete, iar Israelul a lansat ofensiva militară.

Prim-Ministrul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a criticat Națiunile Unite pentru că nu au condamnat acțiunile Israelului. Statele Unite ale Americii au blocat aceste încercări de declarații la Națiunile Unite. Sursele palestiniene spun, de asemenea, că nici Egiptul sau Qatarul nu au încercat să intervină pentru a rezolva conflictul.

Prim-Ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul va folosi toate resursele pe care le are la îndemână pentru a proteja țara de inamicii din interior și din afară.

XS
SM
MD
LG