Linkuri accesibilitate

Conflictul Israel-Palestina: Trupele israeliene s-au adunat la sol în jurul Fâșiei Gaza


13 mai 2021 -- Clădirea Al-Walid din orașul Gaza a fost distrusă de un atac israelian.
13 mai 2021 -- Clădirea Al-Walid din orașul Gaza a fost distrusă de un atac israelian.

Armata israeliană a început în noaptea de joi atacul la sol al Fâșiei Gaza, conform contului de Twitter al Forțelor Armate Israeliene. Aceștia au menționat că trupele la sol nu se află în Gaza, ci trag din Israel către Gaza de la graniță.

„Forțele armate israeliene aeriene și de sol atacă în momentul de față Fâșia Gaza", a postat în noaptea de joi armata israeliană pe Twitter.

Peste noapte, Israelul a tras cu rachete de mai multe ori înspre Gaza.

Israelul a invadat la sol Gaza recent în conflictul din 2014, care a durat șapte săptămâni.

În timpul zilei de joi, au fost lansate trei rachete de pe teritoriul Libanului către Israel, dar acestea au căzut în Marea Mediterană fără a provoca daune.

În orașele mixte din Israel, în care israelienii și palestinienii trăiesc nesegregați, s-au înregistrat atacuri și violențe. În Cisiordania, au avut loc proteste ale populației palestiniene pentru a-și arăta susținerea către cei din Gaza; protestatarii s-au întâlnit cu forțele armate israeliene, dar nu au fost înregistrate victime.

Rudele palestinianului Hussein al-Titi, 26, ucis de atacurile Israeliene în Cisiordania, la înmormântarea acestuia, 12 mai 2021.
Rudele palestinianului Hussein al-Titi, 26, ucis de atacurile Israeliene în Cisiordania, la înmormântarea acestuia, 12 mai 2021.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a avertizat că dacă violențele nu vor înceta, țara sa se află în pragul unui război civil.

De la începutul violențelor, au fost uciși peste o sută de palestinieni și șapte israelieni. Atacurile au rănit cel puțin alți 580 de palestinieni. O treime dintre palestinienii uciși sunt copii. Au fost atacate locuințe, drumuri, clădiri publice și obiective strategice de ambele părți, dar israelienii au reușit să lovească cu mai multă precizie.

Diferența mare dintre numerele victimelor se datorează militarizării intense a părții israeliene, în timp ce majoritatea palestinienilor trăiesc în zone supraaglomerate, fără a beneficia de aceleași dotări militare. Statul Israel primește investiții de miliarde de dolari către armata sa, mai ales din partea Statelor Unite. Statul este foarte militarizat: fiecare cetățean major trebuie să se alăture armatei timp de 2-3 ani.

Soldați israelieni verifică proiectile lângă granița cu Gaza, 13 mai 2021.
Soldați israelieni verifică proiectile lângă granița cu Gaza, 13 mai 2021.

Mulți dintre cetățenii israelieni au opțiunea de a se feri de atacuri în adăposturile împotriva bombelor. Nu există astfel de dotări în Gaza.

Gruparea teroristă Hamas, care a preluat ilegitim conducerea asupra teritoriilor palestiniene în 2007, ar fi cumpărat proiectile din Siria și Iran. Aceștia produc rachete în Gaza cu ajutorul materialelor introduse ilegal din Iran și de la gruparea teroristă Hezbollah, conform Washington Post. Numărul și puterea proiectilelor Hamas au surprins inamicul.

După ce încercările de a discuta situația la Națiunile Unite au fost oprite de Statele Unite, Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni duminică pentru a discuta public violențele care se înrăutățesc. Eforturile de mediere din partea ONU, a Egiptului și a Qatarului nu au avut succes.

Soldații israelieni își omagiază colegul ucis, Omer Tabib, 21, la înmormântarea sa. Tabib a fost ucis de militanți palestinieni în Gaza.
Soldații israelieni își omagiază colegul ucis, Omer Tabib, 21, la înmormântarea sa. Tabib a fost ucis de militanți palestinieni în Gaza.

Cum s-a ajuns la aceste violențe?

Mai multe familii palestiniene au fost expulzate din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim. Acțiunile de expulzare și segregare a palestinienilor de către guvernul israelian constituie persecuție și apartheid, conform Human Rights Watch. Până și Națiunile Unite consideră că expulzările ar putea fi considerate crime de război.

Vinerea trecută, zeci de mii de musulmani s-au adunat la Moscheea al-Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al religiei lor, pentru a se ruga în ultima zi a lunii de post Ramadan. Acolo au avut loc primele confruntări între poliția israeliană, înarmată cu gloanțe de cauciuc și grenade, și palestinienii înarmați cu pietre. Au fost răniți peste 200 de palestinieni și în jur de polițiști israelieni.

Confruntări între poliția israeliană și palestinieni la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, 10 mai 2021.
Confruntări între poliția israeliană și palestinieni la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, 10 mai 2021.

Gruparea teroristă Hamas a început apoi ofensiva, trăgând sute de rachete către Israel. Majoritatea atacurilor au fost interceptate de sistemul anti-rachetă israelian. Israelul a tras rachete către Gaza.

Deși mai multe state, organizații internaționale, ONG-uri și opinia publică din întreaga lume au cerut în ultima săptămână oprirea atacurilor, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că „forța și frecvența atacurilor către Gaza va crește”.

Liderul Hamas, Ismail Haniya, a răspuns că „dacă Israelul vrea să continue, rezistența este pregătită; iar dacă vor să înceteze, rezistența este pregătită”.

XS
SM
MD
LG