Linkuri accesibilitate

Congres în AUR și ideea un pol conservator „România Unită”. Cum se poate rupe PMP


Congresul AUR se va organiza în 27 martie. Va fi ales un singur președinte. Acum, partidul este condus de copreședinții George Simion (stânga) și Claudiu Târziu (dreapta). Imagine din 5 aprilie 2021
Congresul AUR se va organiza în 27 martie. Va fi ales un singur președinte. Acum, partidul este condus de copreședinții George Simion (stânga) și Claudiu Târziu (dreapta). Imagine din 5 aprilie 2021

AUR va organiza un Congres pe 27 martie pentru stabilirea conducerii și viitoarea linie politică. Partidul vizează construirea unui pol conservator, zonă spre care mai aspiră PMP și Forța Dreptei.

Trei partide își revendică statutul de partid conservator și vor încerca să câștige electoratul: PMP, AUR și Forța Dreptei, partidul condus de fostul premier Ludovic Orban.

PMP nu mai beneficiază de reprezentare parlamentară după rezultatul din 2020, dar are aleși locali, AUR se află pe un trend ascendent în sondaje, cu reprezentare electorală, dar nu are aleși locali, în timp ce Ludovic Orban a plecat cu 15 parlamentari din PNL. Beneficiari de subvenție sunt cei de la PMP și AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost acuzată, după intrarea în Parlament, că practică un discurs cu simpatii legionare, anti-UE și anti-NATO. Liderii AUR au contestat etichetele puse de mai mulți analiști și politicieni și încearcă să negocieze formarea unui pol conservator.

Un sondaj INSCOP din octombrie 2021 arăta că două treimi din populație ar vota un partid tradiționalist, care promovează familia tradițională și valorile religioase. Negocierile politice care se poartă au evidențiat însă și probleme interne majore în PMP, dar chiar și în AUR.

Scandal declanșat de negocierile Simion - Diaconescu

George Simion a participat, joi seară, fără a-și informa colegii din AUR, la o ședință a PMP convocată de Cristian Diaconescu.

„Intenționez să reintrăm în Parlament. Din această perspectivă, 14 parlamentari de la AUR doresc să intre în PMP”, a afirmat Cristian Diaconescu în ședința menționată, conform G4Media.

George Simion nu a precizat în intervenția sa din ședința PMP dacă cei 14 parlamentari sunt de la AUR, dar a susținut că viitoarea colaborare între AUR și PMP va merge spre o fuziune sau o alianță.

Discuția a avut loc cu două zile înainte de Congresul extraordinar al PMP, convocat de tabăra Tomac pentru sâmbătă, 19 februarie. Europarlamentarul are cele mai mari șanse să fie ales președinte al PMP în locul lui Cristian Diaconescu.

Actualul președinte a contestat în instanță legalitatea Congresului extraordinar și nu va candida. Intervenția lui George Simion din ședința PMP avea rolul de a-i convinge pe liderii județeni să nu-l urmeze pe Eugen Tomac și echipa sa.

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, cel puțin până la Congresul extraordinar de sâmbătă, a declarat că „există înțelegeri cu cinci organizații ale PMP pentru o afiliere la AUR”. În contrapartidă, AUR ar putea ajuta PMP să își formeze un grup parlamentar, a susținut Diaconescu pentru Europa Liberă.

Mai multe organizații județene PMP, cei care nu îl vor pe Tomac președinte, ne-au contactat că vor să se înscrie în AUR”, a dezvăluit George Simion pentru Europa Liberă.

Oferta lui George Simion pare să fi fost făcută pentru a fi auzită de liderii județeni ai PMP înainte de Congres.

George Simion și Cristian Diaconescu au afirmat, în declarațiile pentru Europa Liberă, că oferta pică în momentul în care Eugen Tomac devine președinte PMP.

„Eu am făcut o propunere de patru luni către partidele conservatoare și creștin democrate de a crea un pol comun pentru viitoarea formulă de guvernare. Le-am spus celor de la PMP, în ședința în care m-au invitat, că putem înlesni discuția cu anumiți parlamentari, nu de la AUR, să facă trecerea spre PMP. Este vorba de parlamentari neafiliați sau de la formațiunile actuale”, a spus Simion pentru Europa Liberă.

El a adăugat că parlamentarii care vor să vină în AUR de la alte partide vor fi direcționați către PMP. El a exclus varianta ca parlamentarii AUR să treacă la PMP, deși, în intervenția sa, Cristian Diaconescu a vorbit despre o astfel de înțelegere.

Eugen Tomac: Discuția Simion - Diaconescu este un derapaj inacceptabil

Eugen Tomac a afirmat pentru Europa Liberă că întâlnirea conducerii PMP cu George Simion reprezintă un „derapaj inacceptabil pentru un partid creștin-democrat, membru al PPE”.

Nu văd rațiunea pentru care partidul să se ducă spre un partid de extremă dreapta în condițiile în care România trebuie să rămână un factor de stabilitate. Nu intră în ADN-ul nostru politic să ne asociem cu oameni care condamnă UE, care spun că scutul de la Deveselu e o rușine și alte asemenea teme care sunt într-o contradicție totală cu valorile pe care le promovăm”, a spus Tomac.

El a exclus categoric orice colaborare cu AUR dacă va prelua funcția de președinte PMP.

Cristian Diaconescu a subliniat că AUR nu s-a manifestat până în prezent ca un partid conservator și din zona de conducere a AUR au apărut declarații inadmisibile, extremiste și anti-europene.

Dacă la AUR în dezbaterea internă apare o modificare importantă în ceea ce privește ideologic, politic, sigur că din acel moment pot fi create premisele asocierii într-un pol conservator. AUR cum s-a manifestat până astăzi este exclus să îl văd în zona conservatoare”, a fost mesajul transmis de Cristian Diaconescu despre polul conservator care s-ar putea forma alături de AUR.

Congres în AUR și strategia unui pol conservator după model polonez

George Simion a declarat pentru Europa Liberă că pe 27 martie, se va organiza Congresul AUR, în care va fi ales un singur președinte. În acest moment, partidul este condus de copreședinții Simion și Târziu. Organizarea Congresului a fost confirmată și de senatorul Claudiu Târziu pentru Europa Liberă.

Surse din AUR au precizat pentru Europa Liberă că George Simion urmează să fie președintele partidului, iar Claudiu Târziu președinte de onoare. Călin Georgescu a ieșit din cărți pentru această poziție.

Strategia pe care o văd personal, dar va trebui să o validez într-un viitor Congres, este să mergem pe modelul forțelor conservatoare din Polonia, cu un pol conservator. Îi putem spune România Unită. Să obținem peste 50% din voturile românilor”, a spus Simion pentru Europa Liberă.

Tensiunile interne din AUR sunt însă deja publice. Claudiu Târziu s-a opus ideii nominalizării lui Călin Georgescu pentru funcția de președinte de onoare al AUR și nu a fost informat despre negocierile cu PMP.

Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a declarat, pentru Europa Liberă, că George Simion nu a avut mandatul conducerii partidului pentru a promite un transfer de parlamentari spre PMP.

Ne despart foarte multe lucruri față de PMP, în primul rând atitudinea și declarațiile publice cu privire la criza pe care o traversăm de doi ani. Noi am avut o poziționare pentru drepturi și libertăți, iar PMP la 180 de grade”, a spus Târziu. El susține că Eugen Tomac se hazardează când spune că AUR este anti-NATO și anti-UE.

Claudiu Târziu îl caracterizează pe George Simion drept un om tânăr, care poate face și greșeli” pentru că a participat la ședința PMP.

Nu a fost un gest prea colegial. Ar fi fost de preferat să nu o facă fără știința noastră. Avea obligația să ceară un mandat de la Biroul Național de conducere pentru a purta o astfel de discuție și a angaja partidul într-o astfel de relație cu un alt partid”, a fost poziția lui Târziu față de acțiunile lui Simion.

Spune totuși că greșelile făcute de Simion nu sunt făcute din răutate sau machiavelism.

Nu pot să uit că votanții AUR au suferit din cauza regimului Băsescu. Nu putem să ignorăm traumele și pagubele pe care le-au suferit românii care ne-au votat de pe urma regimului Băsescu. Nu putem să fim în răspăr cu sentimentele lor, trebuie să fim atenți la electoratul care ne-a trimis în Parlament”, a afirmat Târziu.

George Simion și Claudiu Târziu nu au exclus posibilitatea unei colaborări punctuale cu Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban.

Ovidiu Voicu: Polul tradițional are potențial să crească

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică susține că există un „potențial semnificativ pentru un pol conservator în România, deoarece mulți cetățeni au valori tradiționale”.

AUR a apărut ca un efort de a coagula diverse mici bule conservatoare. Sunt zeci de partide cu aspirații conservatoare. Dacă AUR își rezolvă problemele interne și poate să mai atragă și alte grupuri, pe unii din PMP și din alte părți, are șanse să crească un pol conservator puternic”, crede Ovidiu Voicu.

El atrage atenția că AUR începe să-și piardă unii simpatizanți. Dă exemplul Convoiului pentru Libertate organizat pe 18 februarie, cu o săptămână înaintea unui eveniment similar anunțat de AUR. Convoiul protestează împotriva restricțiilor legate de Covid, inspirat de mișcări similare din Europa sau Canada.

Potrivit lui Ovidiu Voicu, partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, încearcă să ocupe zona conservatoare.

„Cu un partid format doar în Parlament și doar din vechii politicieni, așa cum a fost format PMP, nu se ajunge prea departe. Partidele extremiste, populist extremiste, care au avut succes, de tip PRM, PPDD sunt cele care s-au dus puternic la bază, cu un mesaj mai direct spre cetățenii care rezonează la discursul populist. Domnul Orban cu câțiva parlamentari, unii liberali, fără primari, fără capacitate de mobilizare, nu are șanse să facă o concurență AUR”, este analiza directorului executiv de la Centrul pentru Inovare Publică.

Printre partidele care ar putea colabora cu AUR se numără și PNȚ-CD, existând o legătură între europarlamentarul Cristian Terheș și liderii Alianței pentru Unirea Românilor. Tot în zona AUR ar putea intra și Coaliția pentru Familie sau partidele formate din susținătorii acestei mișcări.

Ovidiu Voicu susține că PSD a avut un rol important în blocarea mișcărilor conservatoare, deoarece a captat acest tip de electorat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG