Linkuri accesibilitate

Analiză | Lupta Barna - Cioloș pe frontul ieșirii de la guvernare. Cine e avantajat


Dan Barna și Dacian Ciolos vor fi adversari la congresul USR PLUS într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria partidului.
Dan Barna și Dacian Ciolos vor fi adversari la congresul USR PLUS într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria partidului.

Congresul USR PLUS are loc într-o perioadă dificilă pentru partid, ieșirea de la guvernare și probabila intrare în opoziție, ceea ce pune candidații în fața unor alte provocări. Până în 22 septembrie are loc votul online, care va fi validat la congresul din 2 octombrie.

Votul online a început cu stângul. A fost suspendat chiar din prima zi după ce s-a descoperit că linkul de vot a ajuns la persoane care nu mai erau membre de partid. Liderii partidului au spus că a fost vorba de o defecțiune tehnică, așa încât votul se reia de la zero joi.

Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău se bat nu doar pentru președinția partidului, ci și pentru majoritatea în Biroul Politic Național. Barna și Cioloș au liste pe care figurează, într-o proporție covârșitoare, membri ai propriilor partide, USR, respectiv, PLUS. Această situație arată însă o realitate care cu greu poate fi negată: fuziunea dintre cele două formațiuni nu a fost pe deplin înfăptuită. Pe de altă parte, sistemul de vot din USR PLUS are avantajul că nu duce neapărat la dominația unei tabere sau a alteia, ceea ce va consolida unitatea partidului.

Sociologul Ovidiu Voicu spune, pentru Europa Liberă, că sistemul de vot de la USR PLUS este unul mai democratic decât la alte partide, unde candidatul și moțiunea câștigătoare dau majoritatea în structurile de conducere.

Pentru Biroul Politic Național este un vot deschis pe liste, adică fiecare membru poate să aleagă, să-și indice preferințele din toate listele, iar rezultatul va fi proporțional cu numărul de voturi. Deci, cel mai probabil, rezultatul final va fi un amestec, vor fi oameni de pe toate listele. Pentru unitatea partidului va fi un lucru bun, pentru că în loc să fie învingători și învinși, unii care iau toată puterea și alții care se vor simți demotivați, vor avea ocazia să lucreze împreună. Acest lucru poate să consolideze partidul și să ajute la unificarea care lipsește în acest moment”.

Dan Barna - „La Guvernare 2024”

Lista lui Barna are 31 de membri, toți din USR- miniștri, primari, parlamentari, lideri ai unor filiale importante. De exemplu, îi regăsim pe Cristian Ghinea, unul din principalii suporteri și cel care a publicat lista pe pagina sa de Facebook, alături de Cătălin Drulă, Stelian Ion, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Elena Lasconi, Radu Mihaiu etc.

Dacian Cioloș - „Uniţi, reuşim”

Lista lui Dacian Cioloș are 28 de membri și pe ea candidează Anca Dragu, Vlad Voiculescu, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Alin Mituță sau miniștrii PLUS Ioana Mihăilă și Ciprian Teleman, europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Irinel Durău- „Împreună USR PLUS”

Pe lista Grupului de la Brașov, care se prezintă drept „a treia cale”, se regăsesc membri și de la USR, și de la PLUS, în general nume mai puțin cunoscute. Printre ei sunt Allen Coliban, primarul din Brașov, deputații Cătălin Teniță și Mihai Polițeanu, dar și europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Cine e favorizat de ieșirea de la guvernare, Barna sau Cioloș

Principalii combatanți, Dan Barna și Dacian Cioloș, sunt confruntați la congres cu noua paradigmă în care se află partidul-opoziția, dar și cu potențiale negocieri pentru refacerea coaliției și reintrarea la guvernare. Deocamdată, linia partidului este neclară, pentru că în pofida declarațiilor că singura formulă viabilă este refacerea coaliției, declarațiile devin tot mai contondente pe zi ce trece, așa încât viitorul nu sună prea bine din perspectiva reașezării la aceeași masă.

La capitolul ieșiri publice și poziționări tranșante la scenă deschisă s-a remarcat Dan Barna, dar și Dacian Cioloș a ieșit din conul de umbră în care se afla, inerent, din cauza faptului că era permanent la Bruxelles. Evenimentele l-au obligat să fie mai prezent, deși primul pe scena declarațiilor a fost tot Dan Barna.

În același timp, se știe că PLUS a fost cel care a presat pentru ieșirea de la guvernare, inclusiv în precedenta criză, cea generată de demiterea lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, în timp ce USR și Barna au fost mai reticenți. În partid se cunoaște atitudinea diferită a celor doi și chiar dacă decizia părăsirii guvernului a fost luată în Biroul Politic cu majoritate de voturi, s-ar putea ca la nivelul doi nu toată lumea să fie fericită. Mai ales că premierul Florin Cîțu a operat o „epurare” masivă celor de la USR PLUS din toate funcțiile, în timp record.

Deci, din perspectiva ultimelor evenimente, se ridică întrebarea cine este avantajat și poate câștiga puncte suplimentare la congres.

Sociologul Mircea Kivu este de părere că favorizat e Dan Barna. Pe de altă parte, nu pare să existe o luptă serioasă între cei doi, susține acesta.

Cioloș a fost destul de absent, nici la negocierile în coaliție nu a participat, e vorba de ședința după care URS PLUS a ieșit din guvern. Mi se pare că e un noncombat din partea lui Cioloș. E favorizat Barna, el a ocupat rampa”.

Ieșirea de la guvernare pare să fi fost un lucru bun, pentru că partidul a pierdut din popularitate în acest interval, așa cum arată sondajele de opinie, aceasta pentru că nu și-a putut pune în practică agenda. Chiar dacă nici în opoziție nu va reuși să-și facă agenda, măcar nu i se va mai reproșa că e la putere și nu face nimic.

Sociologul Ovidiu Voicu este de părere că avantajat de evenimente este Dacian Cioloș, distanța dintre el și Dan Barna micșorându-se.

„Evenimentele au fost o gură de oxigen pentru dl. Cioloș, care în urma rezultatelor alegerilor din filiale era în spatele lui Barna. Asta arăta că acesta are prima șansă. Pe de altă parte, dl. Barna s-a bazat mult pe faptul că era vicepremier, că adusese partidul la guvernare, chiar dacă la alegerile prezidențiale a avut o prestație slabă. O dată cu criza politică Cioloș revine, este unul dintre cei care au susținut ieșirea de la putere și are o șansă în plus. Cred că în acest moment, cu criza politică, cei doi sunt mult mai aproape, rezultatul poate să meargă în oricare dintre cele două direcții”.

A treia cale și rolul ei

Irinel Durău este o figură necunoscută publicului larg și intrarea lui în cursă a surprins, inclusiv în partid. Chiar dacă nu are șanse reale și mulți au considerat că este un „iepuraș” al lui Dacian Cioloș, prezența pe lista sa a câtorva nume cu rezonanță, cum este primarul din Brașov, Allen Coliban, sau Cătălin Teniță, cunoscut activist în societatea civilă, poate schimba lucrurile în ce privește Biroul Politic.

De fapt, gruparea dorește revenirea la linia inițială a partidului, cea de dinainte ca membrii fondatori să părăsească formațiunea, și poate deveni un factor de echilibru. Atât Mirce Kivu, cât și Ovidiu Voicu susțin că această a treia cale va lua voturi și de la Berna, și de la Cioloș.

Candidatul nu are șanse, e o figură marginală, dar lista respectivă are șanse bune să dea cel puțin câteva nume în Biroul Politic Național și să contribuie la un echilibru în partid. Pe termen lung este în beneficiul partidului, pentru că această listă a treia va contribui ca niciuna dintre cele două tabere să nu aibă o majoritate în BPN. Îi va obliga să negocieze între ei, ceea ce îi va ajuta în vederea întăririi coeziunii interne a partidului, care acum pare rupt între USR și PLUS”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

Una din marile întrebări este ce urmează pentru USR PLUS: va rămâne în opoziție sau va reveni la guvernare, în cazul în care Florin Cîțu nu va mai fi premier. Și, nu în ultimul rând, cum va reuși să refacă relațiile atât de deteriorate cu PNL.

Dincolo însă de aceste aspecte, ceea ce propun prin programele lor cei doi principali candidați pentru viitorul partidului nu prezintă diferențe semnificative. De fapt, niciunul nu avansează nevoia de o schimbare a liniei sau strategiei partidului, aceasta deși USR PLUS a pierdut electorat între alegerile europarlamentare și cele generale.

XS
SM
MD
LG