Linkuri accesibilitate

Un grup de congresmeni americani cere administrației Biden să trimită avioane de luptă în Ucraina


Cinci congresmenii americani spun că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina ar putea fi decisivă pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an.
Cinci congresmenii americani spun că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina ar putea fi decisivă pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an.

Un grup de congresmeni americani, republicani și democrați deopotrivă, i-a trimis o scrisoare președintelui Joe Biden cerând administrației sale să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Avioanele de luptă moderne, așa cum a solicitat Kievul, ar trebui trimise „cât mai curând posibil”, deoarece „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, spun cinci membri ai Camerei Reprezentanților într-o scrisoare obținută de Politico și CNN.

„Vă scriem pentru a solicita administrației dumneavoastre să ofere Ucrainei o capacitate aeriană superioară sporită, inclusiv aeronave F-16 Fighting Falcon solicitată de Kiev, sau aeronave similare din a patra generație, cât mai curând posibil.

Furnizarea unor astfel de aeronave este necesară pentru a ajuta Ucraina să își protejeze spațiul aerian, în special în perspectiva ofensivelor rusești reînnoite și având în vedere creșterea preconizată a operațiunilor de luptă la scară largă.”

Scrisoarea a fost semnată de: Jared Golden - democrat din Maine, Tony Gonzales - republican din Texas, Jason Crow - democrat din Colorado, Chrissy Houlahan - democrată din Pennsylvania și Mike Gallagher - un republican din Wisconsin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG