Linkuri accesibilitate

Congresul Național al Partidului Chinez se reunește din nou. Legea securității naționale pentru Hong Kong, în vizor


În Hong Kong au avut loc ample proteste antiguvernamentale pentru a opri impunerea de către Beijing a Legii securității naționale.

Congresul Național al Partidului Comunist Chinez, cea mai înaltă instanță de conducere a partidului, se va reuni pentru a doua oară, până la finalul lunii, pentru a discuta legea securității naționale pentru Hong Kong, după ce, pe 20 iunie, a dat detalii despre proiectul de lege, informează agenția de știri de stat Xinhua.

Congresul va avea loc în Beijing, timp de trei zile, începând din 28 iunie. Legea securității naționale nu apare pe programul aprobat de președintele Congresului, Li Zhanshu, dar singurul delegat al Hong Kong-ului în acest for, Tam Yiu-chung, ar fi spus, potrivit South China Morning Post, că cel mai probabil această chestiune va fi discutată în cadrul reuniunii.

Punerea pe agendă a legii securității naționale pentru Hong Kong ar putea crește posibilitatea ca aceasta să fie și adoptată.

Nici la precedenta reuniune a Congresului, care a avut loc pe 20 iunie, legea securității naționale pentru Hong Kong nu apărea în program, însă a fost adăugată cu puțin timp înainte de începutul reuniunii.

China a făcut publice, sâmbătă, unele detalii legate de această lege, sporind temerile că guvernul central își consolidează controlul asupra Hong Kong-ului, după luni de zile de proteste anti-guvernamentale.

Parlamentul European (PE) a condamnat vineri legea cu privire la securitatea în Hong Kong adoptată de China şi a cerut UE să prevadă sancţiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluţii adoptate înaintea unui summit între Uniunea Europeană şi China, care va avea loc luni, relatează AFP.

„Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului”, au afirmat deputaţii în această rezoluţie adoptată cu o largă majoritate de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG