Linkuri accesibilitate

Congresul PSD din 21 martie se amână din cauza stării de urgență


Conducerea PSD a decis să amâne Congresul programat pentru 21 martie din cauza coronavirusului. Decizia a fost luată cu doar câteva zile înaintea evenimentului și după ce președintele Klaus Iohannis a emis decretul privind starea de urgență.

“Stimați colegi, ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritorul României, Congresul extraordinar al PSD se amână la o dată ulterioară stabilită în ședința Comitetului Executiv Național”, a fost anunțul primit de liderii de organizații de la conducerea centrală. La începutul acestei luni, Comitetul Executiv al social-democraților a programat Congresul extraordinar, unde urma să fie ales președintele partidului și restul conducerii PSD pentru 21 martie.

Deocamdată, conducerea partidului este asigurată de Marcel Ciolacu în calitate de președinte interimar și de Paul Stănescu, secretar general interimar. Șefii campaniei pentru locale sunt europarlamentarii Claudiu Manda și MIhai Tudose. De asemenea, a fost constituit un birou de conducere interimar.

Marcel Ciolacu era singurul candidat pentru funcția de președinte al PSD, iar unul dintre obiectivele sale era dorea să imodifice Statutul partidului pentru ca întreaga conducere să fie aleasă pe o listă. Actualul președinte interimar a preluat puterea în partid în luna decembrie, după pierderea alegerilor prezidențiale de Viorica Dăncilă.

Echipa din jurul lui Marcel Ciolacu a încercat de mai multe ori să organizeze Congresul, dar au apărut probleme organizatorice. Social-democrații nu se află la prima amânare a forului suprem în partid, ei amânând și Congresul programat pentru 29 februarie. Motivul invocat atunci a fost tot coronavirusul, dar în spatele deciziei au stat certurile interne pentru funcțiile de conducere.

După acea ședință, Marcel Ciolacu a anunțat că pe lista sa nu se vor regăsi șefii de organizații și că își dorește fețe noi în preajma sa.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că se ia în considerare ca actuala conducere să rămână în funcție până la finele acestui an, fără să se mai organizeze un Congres. Totul depinde însă de situația social-politică și de evoluția coronavirusului în România.

Liderii de organizații au trimis deja propuneri de modificări ale Statutului PSD la centru, dar toate discuțiile au fost sistate în acest moment din cauza problemelor legate de coronavirus.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG