Linkuri accesibilitate

Congresul SUA a adoptat bugetul Apărării pentru 2021, în ciuda opoziției lui Trump


Congresul SUA a adoptat definitiv vineri un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021.

Legea trebuie trimisă la Casa Albă, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul „articol 230", care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză că sunt împotriva lui, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Legea bugetului apărării, aprobată marţi de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate zdrobitoare, a obţinut 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă în Senat, atingând astfel o „super-majoritate” de voturi necesare în cele două camere pentru a depăşi obstacolul unui eventual veto prezidenţial.

Trump este nemulţumit şi de faptul că legea de finanţare a Pentagonului prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menţinerea sclaviei.

Textul se opune şi planului lui Trump de a reduce prezenţa militară americană în Germania. Acesta impune Pentagonului un termen de cel puţin 120 de zile înainte de orice reducere a efectivelor sale în Germania, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu ar putea avea loc înainte de începerea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Textul de lege stipulează că o retragere militară din Germania, „într-o perioadă de ameninţări crescânde în Europa ar constitui o eroare strategică gravă care ar slăbi interesele de securitate naţională ale SUA şi ar fragiliza NATO".

XS
SM
MD
LG