Linkuri accesibilitate

Congresul SUA a început validarea rezultatului alegerilor prezidențiale


Sediul Congresului SUA
Sediul Congresului SUA

Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor.

Până acum o formalitate, procedura este una urmărită cu emoție în contextul tentativei permanente a lui Donald Trump de a răsturna cu orice preț rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232.

UPDATE - Susținătorii lui Donald Trump au reușit să pătrundă în clădirea Capitoliului. Ședințele celor două Camere în care se dezbate obiecția asupra electorilor din Arizona, au fost suspendate.

Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

UPDATE - Poliția Capitolului SUA evacuează unele clădiri de birouri ale Congresului din cauza „activității poliției”, în timp ce mii de oameni se adună în afara Capitolului. Poliția a spus membrilor personalului congresului că trebuie să evacueze clădirea de birouri Cannon House și clădirea care găzduiește Biblioteca Congresului. Nu este clar ce anume a determinat în mod specific evacuarea.

UPDATE - Parlamentarii republicani au lansat miercuri prima lor provocare oficială la victoria alegerilor prezidențiale a lui Joe Biden, obiectând asupra rezultatelor din statul Arizona, preluând astfel efortul neîncetat al lui Donald Trump de a răsturna rezultatele alegerilor într-o sesiune comună extraordinară a Congresului, transmite Associated Press.

Afară, manifestanții s-au îmbulzit spre Capitol, luptându-se cu poliția, după un miting în apropierea Casei Albe, unde Trump i-a îndemnat pe susținătorii săi să meargă spre Capitol Hill.

Republicatul Paul Gosar din Arizona, flancat de senatorul Ted Cruz din Texas, s-a ridicat pentru a obiecta la acceptarea de rutină a rezulatului voturilor. Obiecția va duce la două ore de dezbatere în Cameră și Senat, trimițând parlamentarii la deliberări separate.

Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că își va exercita rolul constituțional, arătând că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu-și va depăși rolul formal.

„Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence într-un comunicat remis colegilor săi din Congres, arătând că rolul său este unul pur formal.

Cu doar câteva ore înainte de ceremonialul validării din Congres, Trump s-a rugat de vicepreședintele său să blocheze întreg procesul și să răstoarne rezultatul alegerilor.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

Transmiterea mesajului către vicepreședintele său prin intermediul Twitter este interpretată de analiști ca o dovadă a răcirii relațiilor dintre cei doi sau cel puțin de distanțare a vicepreședintelui Pence de efortul lui Trump de a respinge prin toate metodele posibile a rezultatului votului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG