Linkuri accesibilitate

SUA evită incapacitatea de plată, după ce Congresul a votat suspendarea plafonului datoriei publice


Cele două Camere ale Congresului SUA au aprobat ridicarea plafonului datoriei publice, lucru care a permis evitarea falimentului.

Senatul SUA a aprobat joi ridicarea plafonului datoriei guvernamentale, de 31,4 triloane de dolari, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Chiar dacă între cele două formaţiuni politice din Congres, democraţi şi republicani, au existat contradicţii constante în ultimele luni pe acest subiect, Senatul - camera superioară a Congresului - a adoptat hotărârea cu 63 de voturi pentru şi 36 împotrivă, notează Reuters.

Miercuri, decizia fusese adoptată şi de Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, cu 314 voturi pentru şi 117 împotrivă.

Departamentul de Trezorerie al SUA a avertizat anterior că nu va putea plăti toate facturile pe 5 iunie dacă Congresul nu va acționa până la acea dată.

Prin decizia celor două Camere, limita datoriei publice este suspendată până în 1 ianuarie 2025.

Preşedintele democrat Joe Biden a susţinut planul de ridicare a plafonului datoriei publice şi a lăudat votul favorabil dat de Congres şi mai ales faptul că democraţii şi republicanii au reuşit să ajungă la un numitor comun.

„Acest acord bipartit este un mare câștig pentru economia noastră și pentru poporul american”, a spus președintele democrat.

El a adăugat că va promulga legea în cel mai scurt timp.

Liderul de la Casa Albă ar urma să facă noi declaraţii pe temă vineri seară.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG