Linkuri accesibilitate

Conservatorii câștigă detașat alegerile în Marea Britanie și duc Brexitul până la capăt


Premierul britanic Boris Johnson a votat de dimineață, la o secție din centrul Londrei, însoțit de cățelul său, Dilyn.
Premierul britanic Boris Johnson a votat de dimineață, la o secție din centrul Londrei, însoțit de cățelul său, Dilyn.

Sondajele de la urne indică o victorie zdrobitoare a Partidului Conservator, condus de Boris Johnson, care, dacă se confirmă estimările, ar putea obține majoritatea în Parlamentul de la Londra. Rezultatul alegerilor anticipate din Marea Britanie oferă și un sprijin puternic premierului conservator de a pune în practică ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană luna viitoare.

Potrivit exit-poll-urilor, Conservatorii au obținut 368 de mandate, cu 50 mai multe decât la ultimele alegeri, din 2017, pe care, de asemenea, le-au câștigat.

Înfrângerea Partidului Laburist este drastică, estimările arătând că partidul lui Jeremy Corbyn va avea 191 de mandate - au pierdut 71 de locuri în Parlament. Laburiștii, care au marcat o mutare considerabilă spre stânga sub Jeremy Corbyn, nu au mai suferit un asemenea eșec din 1935.

Alegerile au mai arătat o consolidare a Partidului Național Scoțian (SNP), cu 55 mandate, care a depășit liberal-democrații, cu doar 13 locuri. Avansul SNP ar putea da șanse unui nou referendum privind independența Scoției.

Liberal-democrații, care dădeau odinioară vicepremierul, care au avut o campanie în care au promis un nou referendum pentru Brexit, sunt și ei într-un moment critic.

Campania lui Boris Johnson, care a avut ca slogan „Get Brexit Done” (să ducem la capăt Brexit-ul) aduce o clarificare în privința părerii electoratului, care confirmă, din nou, după trei ani și multe răzgândiri, că este mai numeros curentul care dorește ca Marea Britanie să se despartă de Uniunea Europeană.

Ministrul de Interne, Priti Patel, un apropiat al lui Johnson, a spus că Brexitul se va produce cât de curând, o prioritate fiind adoptarea legislației care cuprinde condițiile Brexit până de Crăciun.

Este al treilea rând de alegeri în cinci ani pe care conservatorii le câștigă, iar dacă vor duce mandatul (de cinci ani) la final, vor fi zece ani de dominație pe scena politică britanică. De două ori au fost alegeri anticipate, convocate de Theresa May și, de data aceasta, de Boris Johnson, care a organizat sufragiul înainte de Crăciun, pentru prima dată în 100 de ani.

Johnson a spus că, dacă va avea majoritatea la Palatul Westminster, Regatul Unit iese din UE la 31 ianuarie 2020.

Principalul său rival, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, le-a promis britanicilor un nou referendum cu două opțiuni - renegocierea acordului de ieșire din Uniune și rămânerea în comunitatea europeană. Campania lui Corbyn însă a deviat de la tema principală și a vorbit despre sfârșitul austerității și creșeterea finanțării în sistemul național de sănătate, unul dintre cele mai dificile domenii.

Liberal Democrații promiteau anularea Brexitului, însă nu au avut succes, chiar dacă actorul Hugh Grant a bătut la ușile oamenilor pentru a opri ieșirea Regatului Unit din UE.

Rezultatele oficiale, pe fiecare dintre țări și regiuni, vor arăta dacă există schimbări de percepție de la referendumul din iunie 2016, când orașele mari și cosmopolite au votat împotriva Brexit, în vreme ce în comitate, în orașe mai mici și în rural, s-a votat preponderent pentru ieșirea din UE. La prima vedere, se observă că discursul conservatorilor a convins mulți dintre votanții stângii și dintre ai liberal-democraților, de centru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG