Linkuri accesibilitate

Consilierul lui Zelenski demisionează după afirmațiile privind a racheta care a lovit Dnipro


Cel mai cunoscut consilier al președintelui ucrainean, Oleksiy Arestovici, fost politician, ofițer de armată, actor, psiholog și blogger binecunoscut, a demisionat după afirmații false despre doborârea rachetei rusești care a lovit blocul de locuințe din Dnipro.
Cel mai cunoscut consilier al președintelui ucrainean, Oleksiy Arestovici, fost politician, ofițer de armată, actor, psiholog și blogger binecunoscut, a demisionat după afirmații false despre doborârea rachetei rusești care a lovit blocul de locuințe din Dnipro.

Oleksiy Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, a demisionat după ce a spus că racheta care a lovit blocul din Dnipro a fost doborâtă de forțele ucrainene. Afirmația neadevărată a provocat furia societății ucrainene, care i-a cerut demisia.

45 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite sâmbătă în orașul Dnipro, când o rachetă balistică antinavă rusă X-22 a lovit un bloc de apartamente.

Într-un comentariu la un canal de YouTube, la câteva ore după atac, Oleksiy Arestovici a spus că racheta a detonat după ce a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene.

„Racheta a fost doborâtă, a căzut pe alee, a explodat când a căzut”, a spus el pentru Feigin Live.

Sute de membri ai societății civile și mai multe personalități marcante au apelat pe rețelele de socializare în zilele următoare, cerând administrației prezidențiale să-l demită pe Arestovici pentru că a făcut declarații neverificate. Ei au spus că comentariile au ajutat propaganda rusă, care descrie frecvent atacurile ca fiind din vina forțelor armate ale Ucrainei.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că atacurile rusești „nu lovesc clădirile rezidențiale” și a sugerat că explozia fost cauzată de apărarea antiaeriană ucraineană, concluzie la care au ajuns și „unii reprezentanți ai părții ucrainene”.

Într-o declarație în care nu a abordat în mod direct observațiile, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au declarat că nu au în prezent capabilitățile tehnologice pentru a detecta sau doborî rachete balistice.

Arestovici a refuzat să-și ceară scuze timp de două zile, dând vina pe oboseală și declarând că este „o teorie” prezentată de un prieten care se afla în apropierea locului. Apoi, marți, acesta a publicat o fotografie a scrisorii sale de demisie pe Facebook, afirmând că este „un exemplu de comportament civilizat” în lumina „greșelii sale fundamentale”.

„Îmi cer scuze sincere victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor care au fost profund răniți de versiunea mea prematură eronată a motivului pentru care racheta rusă a lovit o clădire rezidențială”, a scris el într-o postare mai lungă pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, Serhiy Nykoforov, a confirmat că demisia a fost acceptată.

Fostul actor și politician a fost numit consilier independent, non-personal al administrației prezidențiale în 2020.

În primele săptămâni ale invaziei, Arestovici a fost una dintre cele mai urmărite personalități și surse de informații din Ucraina. El a fost deschis cu privire la faptul că a produs conținut optimist pentru a consola o societate ucraineană altfel suferindă și s-a referit la el însuși ca la un „sedativ” pentru Ucraina.

Cu toate acestea, până în primăvară, popularitatea și credibilitatea lui au scăzut. Declarația sa că războiul va dura doar două-trei săptămâni a devenit momentul de vârf pentru criticii săi.

XS
SM
MD
LG