Linkuri accesibilitate

Consilierul de securitate al președinteleui Donald Trump, diagnosticat cu Covid-19


Robert O'Brien, consilierul de securitate al președintelui Donald Trump

Consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump, Robert O'Brien, a fost testat pozitiv pentru Covid-19, transmite CNN.

Este cel mai înalt oficial oficial al administrației Trump diagnosticat cu noul coronavirus.

Nu este clar când s-a întâlnit O'Brien ultima oară cu Trump, dar ultima lor apariție publică împreună a fost în urmă cu peste două săptămâni, în timpul unei vizite la Comandamentul Sud al SUA din Miami, pe 10 iulie, când președintele Donald Trump a apărut pentru prima oară cu mască de protecție.

O'Brien are „simptome ușoare”, s-a autoizolat și „lucrează dintr-o locație sigură”, potrivit unei declarații a Casei Albe.

Această declarație a confirmat relatările jurnaliștilor, făcute înainte ca personalul să fie informat oficial. Câțiva angajați ai Consiliului Național de Securitate au spus CNN că nu au fost informați că testele lui O'Brien sunt pozitive și că au aflat de ele din știrile și relatările mass-media.

O'Brien, unul dintre principalii asistenți ai lui Trump, s-a întors recent din Europa, unde el și vicepremierul s-au întâlnit cu oficiali din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.

Un oficial al administrației a declarat pentru CNN că O'Brien lucrează de acasă încă de săptămâna trecută, că a fost la birou joi, după care a părăsit brusc Casa Albă.

Declarația dată de Casa Albă spune că nu există „riscul expunerii președintelui sau a vicepreședintelui”.

Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat reporterilor că una dintre fiicele lui O’Brien a contractat Covid-19 și că, probabil, așa s-a ales și el cu virusul.

Șeful Consiliului de Securitate Națională a fost însoțit în călătorie în Europa de agenți ai Serviciilor Secrete.

Mai multe poze din călătorie îl arată pe O'Brien fără mască și fără să respecte distanțarea socială.

Un oficial străin a declarat pentru CNN că la Palatul Elysée ar fi o oarecare neliniște după vestea despre rezultatul pozitiv al O'Brien. O'Brien s-a întâlnit cu Emmanuel Bonne, cel mai important consilier al politicii externe a președintelui Emmanuel Macron, pe 14 iulie.

La doar câteva zile, Macron și Bonne s-au deplasat la Bruxelles pentru negocieri în cadrul unui Summit al Consiliului European.

Joi, O'Brien, care s-a întors între timp la Washington, a anulat brusc o întâlnire cu un oficial european, spunând, pur și simplu, că a fost „din motive personale”.

În ciuda răspândirii pandemiei, președintele a apărut fără mască și fără vreo distanțare socială, mulți dintre cei mai buni oficiali ai săi și angajații Casei Albe urmându-i exemplul și spunând că nu este necesar pentru că sunt testați în fiecare zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG