Răspunsul Consiliului vine ca urmare a scrisorilor trimise de mai multe asociații de magistrați, printre care Forumul judecătorilor, și este un document care trebuie respectat, a spus pentru Europa Liberă judecătorul Cristi Danileț.
”Acest Consiliul nu ordonă el ce să facă un guvern, dar trebuie ținut cont ca de orice document venit de la Consiliul Europei, sunt standarde internaționale care trebuie respectate. Mai puternic de atâta nu există decât o rezoluție a Consiliului de miniștri, iar documentul este în numele Consiliului Europei”.
Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) este o autoritate consultativă a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independența, imparțialitatea și statutul judecătorilor, iar organismul este compus exclusiv din judecători, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.
Potrivit documentului, Consiliul a făcut o serie de recomadări, cele mai importante referindu-se la independența magistraților, răspunderea materială a judecătorilor, secția specială pentru anchetarea magistraților, dreptul la protest și la exprimarea opiniilor.
CCJE consideră că este dreptul judecătorilor de a-și exprima liber opinia cu privire la măsurile respective.
„Noile obligații impuse judecătorilor limitează libertatea de exprimare a acestora, pot fi subiectul unor interpretări abuzive, care pun în pericol independența judecătorilor” consideră CCJE.
Cât privește răspunderea materială a judecătorilor în cazul erorilor judiciare, CCJE consideră că Ministerul de Finanțe nu are compențele necesare pentru a evalua erorile judiciare precum și a constata existența unor asemenea erori. Existența unor erori judiciare trebuie decisă de o Curte independentă, care să ofere toate garanțiile necesare conform Articolului 6 ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului se arată în comunicat.
Facebook Forum