Linkuri accesibilitate

Admiterea în Schengen | Austria cere un calendar de aderare la primăvară pentru România și Bulgaria


Întrebat cum va vota joi, în Consiliul JAI, cancelarul austriac Karl Nehammer a evitat un răspuns tranșant, susținând că România și Bulgaria trebuie ajutate în problema migranților. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a evitat miercuri seară să spună cum va vota Austria în consiliul JAI de joi, unde se va dezbate extinderea Schengen.

El a spus că Austria are o problemă cu imigrația și că Ministerul de Interne vrea un nou calendar de aderare pentru România și Bulgaria la primăvară, într-o traducere făcută de televiziunea Digi 24.

„România și Bulgaria nu sunt în acest moment parte din Schengen. Dar asta nu este o discuție politică, cât o discuție de securitate. Miza este securitatea cetățenilor noștri”, a declarat cancelarul austriac miercuri seară după o întâlnire cu șeful popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber.

„Avem oameni care trec granițele cu miile, despre care nu știm deunde vin, dacă sunt traficanți de droguri. Este o problemă de securitate. Miza este securitatea cetățenilor noștri, avem 75.000 de oameni care au trecut granițele ue fără a fi înregistrați”, a spus Nehammer.

Întrebat cum va vota joi, în Consiliul JAI, cancelarul a evitat un răspuns tranșant, susținând că România și Bulgaria trebuie ajutate în problema migranților.

„România și Bulgaria, bineînțeles, au nevoie de susținerea noastră în lupta împotriva migrației ilegale. Dar trebuie, de asemenea, să ne ocupăm de Ungaria. Ungaria are o graniță cu Serbia și am văzut cât de mult își doresc migranții să folosească violența. Avem polițiști care își pierd viețile. Ce spun este că aceste țări au nevoie de sprijinul nostru. N-ar trebui să avem un război al controverselor și al vorbelor”, a continuat oficialul de la Viena.

Cancelarul Austriei nu a declarat ce plan are Viena în vedere pentru a rezolva problema migrației și a le permite României și Bulgariei să adere la Schengen.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că România este pregătită să meargă „până la capăt” pe tema aderării la Schengen, inclusiv pentru a cere Consiliului JAI să voteze pe 8 decembrie asupra aderării țării la zona de liberă circulație europeană.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a salutat între timp decizia Parlamentului Olandei de a își schimba poziția în favoarea aderării României la Schengen, după ce în luna octombrie, deputații de la Haga au adoptat o rezoluție prin care îi cereau Guvernului olandez să nu sprijine aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Salut cu căldură decizia Parlamentului Olandei de a finaliza astăzi procedura de aprobare a poziției favorabile a Guvernului olandez față de aderarea României la Schengen. Dialogul politic strâns și intens cu partenerii noștri olandezi a fost unul fructuos și a condus la un rezultat favorabil”, a declarat Bogdan Aurescu pe Twitter.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat marți că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen pe motiv că țările se fac responsabile pentru valul de migranți înregistrați de Viena în anul 2022.

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a călătorit la finalul lunii noiembrie la Viena pentru a discuta cu omologul său austriac pe tema imigrației și i-a prezentat în cifre dovada că România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, preferată de cei care ajung în Grecia, țară membră Schengen.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Bode și preluate de acesta de la agențiile europene din domeniul migrației, din cei aproape 130.000 de migranți ajunși în UE pe ruta Balcanilor de Vest, sub 3% (3.574) au intrat în spațiul Schengen prin România.

Membrii COREPER - Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, grupul principal de pregătire al Consiliului, au decis miercuri menținerea pe agenda reuniunii Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de joi a subiectului privind lărgirea spaţiului Schengen.

Agenda finală a ședinței de joi a Consiliului JAI a fost stabilită în ședința COREPER II, alcătuită din reprezentanții permanenți la UE ai țărilor membre.

COREPER II se ocupă de configurarea discuțiilor și muncii la nivelul a patru Consilii europene: Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare, Consiliul pentru Afaceri Externe, Consiliul pentru Afaceri Generale și Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne.

Ambasadorul României la UE este Iulia Matei.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG