Linkuri accesibilitate

Contract esențial al NATO pentru refacerea stocurilor de muniție pentru aliați și Ucraina


NATO a semnat un contract de cumpărare a peste 200 de mii de obuze de artilerie pentru refacerea stocurile proprii și susținerea Ucrainei.
NATO a semnat un contract de cumpărare a peste 200 de mii de obuze de artilerie pentru refacerea stocurile proprii și susținerea Ucrainei.

Reprezentanții NATO au semnat pe 23 ianuarie un contract de 1,2 miliarde de dolari care prevede producerea de proiectile de artilerie care să refacă stocurile țărilor membre și să crească livrările către Ucraina.

Contractul va permite cumpărarea a 220.000 de proiectile de 155 de milimetri, potrivit agenției NATO de sprijin și achiziții, citată de Associated Press. Agenția mai transmite că acest contract va permite aliaților să-și umple arsenalele și să furnizeze Ucrainei mai multă muniție.

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniției”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o ceremonie de semnare la sediul alianței din Bruxelles.

„Nu putem permite președintelui (Vladimir) Putin să câștige în Ucraina. Ar fi o tragedie pentru ucraineni și periculoasă pentru noi toți”, a adăugat șeful NATO.

Acordurile au fost semnate cu firma franceză Nexter și Junghans Microtec din Germania, iar livrările către membrii NATO vor începe la sfârșitul anului 2025, notează AFP.

Ucraina a tras în jur de 4.000 până la 7.000 de obuze de artilerie în fiecare zi vara trecută, în timp ce Rusia a lansat peste 20.000 de obuze zilnic pe teritoriul vecinului său, potrivit estimărilor Uniunii Europene.

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniției”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniției”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Industria de armament a Rusiei o depășește cu mult pe cea a Ucrainei, iar Kievul are nevoie de ajutor pentru a egala puterea de foc a Moscovei.

Anunțul NATO vine după ce planurile Uniunii Europene de a produce 1 milion de proiectile de artilerie pentru Ucraina au eșuat. Doar o treime din angajament a fost satisfăcut, notează Associated Press.

Producția de muniție, prioritate NATO

Cu toate acestea, producția de muniție este în creștere în Europa. Reprezentanți UE au declarat că se așteaptă acum ca industria europeană de apărare să producă aproximativ un milion de obuze anual până la sfârșitul acestui an.

NATO a lansat anul trecut un plan de consolidare a producției de apărare. De atunci a semnat contracte comune de achiziții pentru muniție în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Acestea includ un acord de cumpărare a 1.000 de rachete de apărare aeriană Patriot produse în Europa, care a fost semnat luna trecută.

Presiunea asupra aliaților europeni de a-și reface stocurile de muniție și de a crește producția vine pe fondul incertitudinii legate de sprijinul viitor oferit de SUA Ucrainei. Legea care prevede un plan de asistență masiv pentru Ucraina este blocată în Congresul de la Washington.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianța nu vede deocamdată „nicio amenințare directă sau iminentă împotriva vreunui aliat NATO” din partea Rusiei dar că și-a intensificat apărarea estică pentru a descuraja Moscova de la orice agresiune.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG