Linkuri accesibilitate

Contractele consumatorilor de energie pot fi încheiate până pe 30 iunie


Imagine generică
Imagine generică

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până pe 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie îşi pot alege o ofertă de pe piaţa concurenţială, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE.

Dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

„Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021", potrivit ANRE.

În acest fel, clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte, spune ANRE.

Clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal, aplicabilă în primul semestru al anului 2021, şi preţul din oferta concurenţială transmisă și vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere această diferență.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat operatorii care au și statut de furnizori de ultimă instanță, fiind în același timp și distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) de abuz de poziție dominantă în contextul liberalizării pieței energiei care a dus la situația ca unele contracte ale consumatorii casnici să fie mărite artificial pentru că nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața liberă.

Ministrul a anunțat că vrea să schimbe legislația astfel încât toți consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 și care nu au încheiat contract pe piața liberă "să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual". Mai exact, să nu mai fie trecuți automat pe serviciul universal, la preț mult mai mare decât pe piața liberă, așa cum se întâmplă în prezent.

Abia apoi, consumatorul va avea posibilitatea să caute și să încheie ce contracte doresc, cu orice furnizor și astfel să fie evitată situația în care prețurile contractelor să fie mărite automat odată cu liberalizarea pieței.

***

Din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică. Cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE, ANRE a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

În urma analizei ofertelor concurenţiale puse la dispoziţia clienţilor casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferenţa între media primelor 10 oferte care nu conţin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 şi media preţului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu circa 6,7 lei (0,06 lei/KWh).

XS
SM
MD
LG