Linkuri accesibilitate

Contraofensiva ucraineană a înregistrat progrese „notabile" în sud în ultimele trei zile, afirmă SUA


Imagine generică repezentând contraofensiva ucraineană.

Ucraina a făcut „progrese notabile" în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un înalt oficial de securitate american. Kievul a declarat că trupele sale au străpuns prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că SUA au „observat în ultimele 72 de ore sau cam așa ceva progrese notabile ale forțelor armate ucrainene ... în acea linie de avansare sudică care iese din zona Zaporojie”

„Ei au obținut unele succese împotriva celei de-a doua linii de apărare rusești", a declarat Kirby, adăugând că depinde de Ucraina cum să capitalizeze acest succes. De asemenea, el a calificat drept „nefolositoare" criticile aduse efortului ucrainean de către oficiali americani anonimi în relatări recente din mass-media.

În ultimele zile, analizele occidentale ale câmpului de luptă au arătat că forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești pe o distanță de câțiva kilometri între Robotyne, un sat recucerit de Ucraina săptămâna aceasta, și Verbove, în regiunea Zaporojie.

Obiectivul Kievului este de a avansa direct spre sud până la Marea Azov, tăind accesul terestru al Rusiei în Crimeea ocupată.

Dar forțele rusești au stabilit bariere lungi și adânci pe teren, inclusiv capcane pentru tancuri, câmpuri de mine și alte mijloace de apărare, pentru a încetini înaintarea Ucrainei.

„Am văzut cu toții criticile unor oficiali anonimi de acolo, care, sincer, nu sunt de ajutor" pentru efortul pe câmpul de luptă al Ucrainei, a spus Kirby.

„Orice observator obiectiv al acestei contraofensive, nu se poate nega (...) că au făcut progrese acum", a adăugat el.

Contraofensiva ucraineană nu a recucerit încă nicio localitate mare, deși a recucerit peste o duzină de sate mici. Săptămâna trecută a capturat satul Robotyne, dincolo de care se află terenul înalt ocupat de ruși, șanțuri antitanc uriașe și linii de fortificații de beton vizibile din spațiu.

Rusia califică deja drept un eșec avansul ucrainean. Kievul spune că a calculat o avansare înceată intenționat pentru a minimiza pierderile și că sarcina sa este mai dificilă deoarece nu dispune de puterea aeriană pe care aliații săi occidentali o consideră de la sine înțeleasă.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG