Linkuri accesibilitate

Control al procurorului general în cazul fetei incendiate


ROMANIA - Gabriela Scutea, propunere procuror general al României
ROMANIA - Gabriela Scutea, propunere procuror general al României

Procurorul general Gabriela Scutea a decis luni realizarea unui control la Parchetul de pe lângă judecătoria Vânju Mare, pentru a afla cum a fost instrumentat dosarul de viol dechis în urma plângerii pe care fata incendiată ulterior de agresor a făcut-o împotriva acestuia în urmă cu o săptămână.

„În contextul interesului generat în spațiul public de cauza privind minora victimă a tentativei de omor prin incendiere din județul Mehedinți, precizez că, pe baza informării preliminare transmise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, am dispus efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzații de viol. Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii și până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce privește actele referitoare la persoana vizată de acuzații”, transmite procurorul general Gabriela Scutea.

De asemenea, procurorul general a cerut și IGPR să facă verificări la unitățile din subordine care s-au ocupat de dosar.

„Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este imperativă. Aceasta se aplică deopotrivă în cauzele în care urmărirea este efectuată de către procuror sau în cele în care procurorul supraveghează activitatea poliției judiciare. De aceea, pentru un cadru complet al constatărilor și pentru realizarea atribuțiilor de conducere a activității poliției judiciare, am solicitat și IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităților acestuia”, spune procurorul general.

Un bărbat condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen a incendiat vineri seară o fată de 17 ani din Drobeta Turnu Severin. Tânăra este în stare critică, are arsuri pe 80-90% din suprafața corpului, este intubată și respiră cu ajutorul aparatelor.

Ion Turnagiu, 45 de ani, a intrat peste fată în locuință a aruncat pe ea o sticlă de benzină și i-a dat foc. Tragedia s-a petrecut în comuna Dârvari, din județul Mehedinți.

Turnagiu a fost condamnat în 1993 după ce a omorât cinci oameni, pe care i-a jefuit. El a fost eliberat condiţionat în mai 2019 de doi judecători care au considerat că criminalul s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Tânăra este internată în acest moment la spitalul de arşi din Bucureşti şi se zbate între viaţă şi moarte. Pe 13 iunie, Ion Turnagiu a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor.

Fata depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui pentru viol și agresiune, iar bărbatul i-a dat foc ca să se răzbune.

Primele crime ale lui Turnagiu au fost săvârșite în martie 1993, pe când avea 18 ani. A ucis doi bătrâni din Calea Rahovei, pe care i-a jefuit. Apoi, în toamna aceluiași an, a ucis o femeie însărcinată în luna a şaptea, tot pentru a o jefui. Alte două victime au fost ucise în apropierea gării din Drobeta Turnu Severin, tot pentru jaf.

Citește și:

De ce a fost eliberat condiţionat criminalul condamnat pe viaţă care a incendiat o fată de 17 ani, care se află acum în stare critică

XS
SM
MD
LG