Linkuri accesibilitate

Control la Poliția Capitalei privind legăturile dintre ofițeri și interlopi


Polițiști din cadrul forțelor de intervenție
Polițiști din cadrul forțelor de intervenție

Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne va demara verificări la Poliția Capitalei în urma acuzațiilor că unii ofițeri „au pactizat cu cei certați cu legea”.

„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu sunt tolerate astfel de situații, noi fiind primii interesați să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul și corectitudinea cadrelor MAI”, a spus Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI, într-o conferință de presă.

Verificările vin în contextul evenimentelor ce au avut loc după uciderea unui lider interlop în București, când au apărut numeroase dezvăluiri despre legăturile dintre lumea interlopă și forțele de ordine ce ar trebui să acționeze pentru stoparea unor astfel de acțiuni infracționale.

În contextul uciderii, presa a dezvăluit că, în noaptea de 8/9 august, șeful politiei sector 5 și șeful Poliției Capitalei au fost la ora 2.30 acasă la Pian (nr. liderul clanului Duduianu), l-au luat pe Elvis, fratele victimei Emi Pian și l-au dus la o biserică unde îl aștepta șeful Poliției Române. Cei trei, de-a lungul unei discuții de 40 de minute, l-au rugat pe Nicușor Bratu, zis Elvis Pian, să scoată decedatul mai repede din casă și să-l înmormânteze, asftel încât poliția să nu mai fie acuzată că nu asigură ordinea și distanțarea socială cerute de normele sanitare la priveghi. Discuția ar fi fost înregistrată, pe ascuns, de Bratu.

De asemenea, comisarul șef Adrian Marius, șeful structurii de anchetare a grupărilor infracționale violente a vorbit într-un interviu acordat Digi 24 despre complicități între conducerea poliției Capitalei și clanurile interlope.

Ofițerul cu 20 de ani de carieră și aflat la conducerea structurii de la înființarea sa, în 2013, spune că interlopii au oameni infiltrați în politică și în poliție și că ofițerii acestui serviciu ar fi fost presați anul trecut de conducerea Poliției să renunțe la anchete și la colaborarea cu procurorii DIICOT, ceea ce ar explica haosul din prezent de pe străzile Capitalei și recrudescența grupărilor infracționale.

Ofițerii care nu au înțeles să oprească anchetele și care au continuat să-și facă datoria au fost cercetați și supuși diverselor presiuni de conducerea poliției. Ofițerul a spus că din cauza acestor presiuni o treime din colectiv a părăsit structura.

„Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat (...). Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști (...). Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba (...). Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare având în vedere inclusiv ieșirea mea publică”, a spus Adrian Marius, șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente, din Poliția Capitalei.

XS
SM
MD
LG