Controlul are loc după ce „în spaţiul public au apărut informaţii despre posibile acţiuni de corupţie în PNRR”, anunţă instituţia.
Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, cel care coordonează capitolele legate de sănătate din PNRR, a mers la Spitalul Obregia „pentru a discuta tehnic cu reprezentanţii spitalului despre neregulile sesizate în spaţiul public”, precizează ministerul.
Rogobete spune că este vorba despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie de la Spitalul Obregia, aflat în subordinea Primăriei Capitalei.
„Proiectul a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 2 februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după. Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program!”, a spus secretarul de stat într-o declarație către presă.
Anunţul vine după ce un medic din acest spital a reclamat că, după ce i s-a cerut să spună ce aparatură ar trebui cumpărată cu bani europenei din PNRR, documentele care i-au fost prezentate ulterior de conducerea spitalului i-au ridicat suspiciuni de fraudă - pentru unele aparate ar fi fost trecute în acte specificaţii care ar favoriza anumite firme.
Pe 8 august 2023, ziarul Libertatea a publicat un articol în care prezenta punctul de vedere al unui medic de la spitalul Obregia, care susţinea că are dubii cu privire la cumpărarea aparaturii medicale cu bani din PNRR.
Doctorul a reclamat la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) o posibilă faptă de corupţie.
„Medicul susţine că, pe 4 octombrie 2022, unul dintre medicii care îi sunt superiori ierarhic, coordonatorul Ambulatoriului Integrat, i-a solicitat o listă de necesităţi pentru a fi incluse în proiectul pe care spitalul urma să îl depună pentru finanţarea PNRR. Medicul ortoped s-a conformat şi a cerut trei aparate noi. A cerut un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă şi un ecograf cu sondă MSK”, scria Libertatea, în 8 august.
În 21 noiembrie anul trecut, acelaşi medic ar fi fost contactat de către directorul medical al spitalului, care i-ar fi spus că poate opta pentru un ecograf mai performat decât cel solicitat, întrucât există fonduri. Ulterior, medicul a primit pe e-mail un mesaj cu subiectul OFERTE, în care sunt ataşate 8 documente care conţin notele de fundamentare modificate pentru echipamentele medicale şi ofertele.
Medicul citat de Libertatea spune că, pe 24 noiembrie 2022, a fost contactat din nou de directorul medical Eduard Moţoescu, care i-a scris că trebuie modificată şi nota de fundamentare pentru osteodensitometru, fiindcă suma era trecută în euro şi nu în lei, cum trebuia, a mai scris Libertatea.
Contactat de ziar, directorul medical Eduard Moţoescu a spus că nu îşi aminteşte momentul exact, dar principalul interes era încadrarea în bugetul PNRR și că nu are „niciun fel de interes pecuniar” şi nici nu este „sponsorizat de nicio firmă de aparate, pentru că aparate nu prea sunt în psihiatrie”.