Linkuri accesibilitate

Controlul asupra Senatului american se decide cu două curse decisive în Georgia


Senatorea republicană Kelly Loeffler la mitingul electoral din Dalton, la care președintele Donald Trump a venit să susțină candidații republicani în alegerile din Georgia, 4 ianuarie 2021
Senatorea republicană Kelly Loeffler la mitingul electoral din Dalton, la care președintele Donald Trump a venit să susțină candidații republicani în alegerile din Georgia, 4 ianuarie 2021

Două curse strânse pentru cele două posturi de senator de Georgia vor decide care partid va deține controlul asupra Senatului american, alegeri extrem de importante pentru cum va arăta prima parte a mandatului lui Joe Biden.

Votanții din Georgia se vor prezenta marți, 5 ianuarie, la urne pentru a decide cine vor fi cei doi senatori care îi vor reprezenta timp de 6 ani. În prezent, republicanii dețin controlul cu 50-48 și au nevoie de o singură victorie pentru a rămâne în majoritate.

Președintele ales Joe Biden și președintele încă în funcție Donald Trump au petrecut timp în Georgia pentru a susține campaniile.

Biden a petrecut timp în Atlanta cu democrații Jon Osoff și Raphael Warnock. Dacă cei doi vor câștiga locurile deținute în prezent de republicanii Kelly Loeffer și David Purdue, atunci vor da controlul Senatului democraților.

Biden a spus că are nevoie de o majoritate în Senat pentru a trece legislația dorită pentru combaterea coronavirusului, dar și alte politici promise în campania electorală.

"Ca niciodată în cariera mea, un singur stat poate decide traseul, nu doar pentru următorii patru ani, dar pentru următoarea generație", a transmis Joe Biden.

Trump a ținut o adunare în care le-a transmis suporterilor că întreaga lume urmărește alegerile din Georgia, iar scrutinul "este ultima lor șansă să salveze America pe care o iubim".

Trump a avertizat că cei doi candidați democrați vor duce America către stânga.

"Aceste două poziții sunt ultima noastră redută defensivă", a afirmat Donald Trump.

De asemenea, el a reluat acuzațiile nefondate de fraudă electorală pe care le-au respins deja oficiali din ambele partide, Departamentul de Justiție și secretarul de stat din Georgia care este republican. El a arătat că va lupta pentru a întoarce rezultatul când Congresul se reunește pe 6 ianuarie pentru a certifica alegerea lui Joe Biden.

Eforturile sale nu au practic nicio șansă de a răsturna victoria lui Biden, deoarece suficienți membri ai ambelor camere au spus că vor vota pentru certificarea rezultatului, o procedură care în mod normal este doar o formalitate, dar care a căpătat o importanță suplimentară din cauza provocărilor republicane.

XS
SM
MD
LG