Linkuri accesibilitate

Controversă Dan- Ioniță pentru controlul polițiștilor


Carmen Dan, acuzată de presiuni pentru schimbarea ofițerilor operativi DGA din teritoriu
Carmen Dan, acuzată de presiuni pentru schimbarea ofițerilor operativi DGA din teritoriu

Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA), Cătălin Ioniță, a lansat un atac la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, acuzând-o că a făcut presiuni la adresa sa și că i-a supravegheat familia. Acuzațiile au fost respinse de Carmen Dan, care a criticat activitatea DGA și care a anunțat schimbări în direcție. DGA este un serviciu de informații care se ocupă de integritatea polițiștilor, în sensul că urmărește dacă aceștia se implică în acte de corupție.

Ioniță a lansat public un raport, în care afirmă că Dan a făcut presiuni la adresa sa pentru a schimba oamenii DGA din teritoriu și că i-a pus sub supraveghere familia. Ioniță a susținut ulterior o conferință de presă în care nu a prezentat mai multe detalii, precizând că și colegii săi îl susțin.

Carmen Dan a declarat, în replică la acuzații, că raportul prezentat de Ioniță nu este înregistrat la Ministerul de Interne, întrebându-se ce de Ioniță iese abia acum cu acuzațiile la adresa sa. „Ce este trist pentru mine e că un ofiţer de carieră, aşa cum spune, un ofiţer care invocă onoarea, îşi pune uniforma în cap în modul acesta”, a afirmat Carmen Dan.

Înainte de lansarea acuzațiilor lui Ioniță, ministrul de interne afirmase că DGA „s-a concentrat pe alte zone decât Ministerul de Interne”.

Cătălin Ioniță a fost în centrul unor controverse în ultima vreme. Este acuzat că a plagiat teza de doctorat, de către de jurnalista Emilia Șercan, specializată în identificarea plagiatelor. Ioniță și-a luat dosctoratul la Academia de Poliție, acolo unde Parchetul General a deschis o anchetă despre mecanismul prin care 24 de teze de doctorat ar fi false. Ioniță este acuzat că a copiat până și introducerea tezei, care abundă în citate inclusiv de pe siteurile populare de referate. Cătălin Ioniță a respins acuzațiile și a spus că ar fi vorba despre o campanie de denigrare a sa.

În cursul anului trecut, presa a scris despre 1 milion de lei pe care DGA i-a cheltuit pentru a cumpăra aparatură operativă, în special de ascultare.

În dispută a intervenit și fostul premier Mihai Tudose, care a acuzat-o pe Dan că minte, precizând că fidelă liderului PSD, Liviu Dragnea. Tudose, care acum activează la ProRomânia, cere demisia ministrului de interne.

XS
SM
MD
LG