Stan a obținut cel mai mare punctaj- 9.33- la interviul susținut în fața ministrului Justiției, Tudorel Toader, și o va avea ca adjunctă pe Adina Florea, procurorul pe care ministrul vrea să-l impună la conducerea DNA. Tudorel Toader a trimis aceeași propunere de trei ori, dar ea a fost respinsă de președintele Iohannis.
Gheorghe Stan și Lucian Netejoru, actualul șef al Inspecției Judiciare, au beneficiat de o Ordonanță de Urgență prin care mandatul lor la conducerea Inspecției Judiciare a fost prelungit. Însuși Liviu Dragnea a insistat public ca ministrul Toader să grăbească emiterea unei astfel de ordonanțe, chiar și fără avizul CSM, care se opunea acestei formule. Avizul CSM era obligatoriu, iar instituția a susținut la vremea respctivă că posturile ar trebui vacantate și organizat un concurs, ceea ce intră în atribuțiile sale.
Scandalul nu s-a oprit aici, în 19 decembrie Tribunalul Olt a dat curs unei excepții de neconstituționalitate ridicate de Forumul Judecătorilor din România într-un proces deschis împotriva Inspecției Judiciare, și a sesizat Curtea Constituțională.
Un procuror controversat
Gheorghe Stan a intrat în atenția opiniei publice în septembrie 2017 în contextul scandalului care a avut loc în timpul controlului pe care ministrul Tudorel Toader l-a ordonat la DNA. El a fost reclamat la Parchetul General de către o colegă a sa, inspectorul judiciar Mihaela Focica, pentru că ar fi înregistrat-o pe ascuns în timp ce i se plângea de presiunile care s-au făcut asupra sa pentru a da un verdict favorabil DNA. Înregistrările au apărut pe site-ul luju.ro, cunoscut pentru poziția sa anti-DNA, dar din ele nu reieșea că inspectoarea s-ar fi plâns că șefa DNA ar fi făcut presiuni. În final, Raportul a fost votat de CSM și el a fost favorabil DNA.
Gheorghe Stan și șeful său, Lucian Netejoru, s-au făcut remarcați prin multitudinea acțiunilor disciplinare declanșate împotriva Laurei Codruța Kovesi dar și a altor procurori apropiați ei sau care nu se aflau în grațiile ministrului. Câteva exemple: Marius Iacob, adjunctul lui Kovesi, Paul Dumitriu, șef secție DNA, George Popovici, Marius Bulancea.
Cei doi au declanșat recent acțiunea disciplinară împotriva procurorilor care instrumentează dosarul violențelor de la protestul din 10 august și acțiunea disciplinară împotriva șefei Înaltei Curți, Cristina Tarcea.
O secție dorită de PSD-ALDE, dar contestată de toată lumea
Secția pentru investigarea magistraților a intrat în pâine în 23 octombrie 2018 și are competență în anchetarea infracțiunillor săvârșite de magistrați, procurori și judecători, inclusiv cei militari, cât și de membri ai CSM. Parte din aceste competențe reveneau până atunci DNA.
Secția a fost criticată apăsat de Comisia Europeană, GRECO, Comisa de la Veneția, în ultimul raport MCV, dar și de cele mai multe asociații ale magistraților din România. Absolut toate aceste instituții au cerut guvernului să renunțe la înființarea Secției speciale, considerată drept un instrument de intimidare și presiune la adresa magistraților.
Deja până în acest moment la Secția specială au fost înregistrate peste 1400 de dosare, multe dintre ele preluate de la DNA și de la Parchetele Militare, dar și dosare cu plângeri noi.
Unul dintre cei care a anunțat zilele trecute că a depus o plângere împotriva judecătorului care a dispus arestarea sa, dar și împotriva fostei șefe a DNA este fugarul Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia.