Linkuri accesibilitate

Controverse după ce Disney a filmat în regiunea chineză unde sunt concentrați uigurii


Forțele de securitate chineze în marș pe o stradă din Xinjiang
Forțele de securitate chineze în marș pe o stradă din Xinjiang

Compania Disney a creat o controversă după ce a decis să filmeze un remake pentru filmul „Mulan" și a mulțumit entităților guvernamentale din Xinjiang, o regiune chineză unde autoritățile sunt acuzate de desfășurarea o campanie de internare în masă împotriva uigurilor și a altor grupuri minoritare majoritar musulmane.

Filmări au avut loc în diferite locații din Xinjiang și din alte locuri, potrivit rapoartelor media. Mai multe departamente de propagandă din Xinjiang care au lucrat pentru a nega campania împotriva uigurilor se numără printre cele enumerate în creditele filmului.

Filmul este o adaptare a animației Disney din 1998 despre Hua Mulan, o tânără femeie care se deghizează în bărbat pentru a lupta în armata imperială în locul tatălui ei.

După ce a fost lansat pe platforma de streaming Disney +, pe 4 septembrie, unii fani au observat că Disney oferă „mulțumiri speciale” opt entități guvernamentale din regiunea Xinjiang în credite.

Disney nu a oferit un răspuns privind controversele generate de acțiunile sale.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că aproximativ 1 milion de uiguri și membri ai altor grupuri etnice indigene din Xinjiang sunt deținuți în „centre de deradicalizare”. China neagă faptul că facilitățile sunt lagăre de internare.

XS
SM
MD
LG