Linkuri accesibilitate

Contul YouTube al Senatului, suspendat din cauza mesajelor antivaccin ale Dianei Șoșoacă


Senatoarea Diana Șoșoacă, în plenul Senatului, fără mască în timpul unui live făcut pe Facebook
Senatoarea Diana Șoșoacă, în plenul Senatului, fără mască în timpul unui live făcut pe Facebook

Contul de YouTube al Senatului a fost suspendat din cauza mesajelor antivaccin ale senatoarei Diana Șoșoacă făcute din plenul Camerei Inferioare a Parlamentului român. Este vorba de o declarație politică care, conform YouTube, încalcă „Regulile comunității YouTube”.

Din acest motiv, „activitățile de publicare de înregistări video și de live streaming ale canalului de YouTube al Senatului României sunt suspendate pe o perioadă de 7 zile, începând cu data de 14 septembrie 2021, ora 18.58”, transmite Senatul într-un comunicat publicat pe pagina instituției.

Motivul invocat de YouTube pentru suspendarea contului este „dezinformare medicală”, iar regula încălcată a fost „YouTube nu acceptă afirmații cu privire la vaccinările COVID-19 care contravin consensului experților din partea autorităților locale de sănătate sau a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”.

Senatul României, prin departamentul de specialitate, a solicitat YouTube reevalurea situației, însă cererea a fost respinsă.

Regulile YouTube prevăd faptul că, în interval de 90 de zile, abonatului care acumulează 3 abateri de la reguli, îi va fi suspendată activitatea canalului. În luna aprilie, YouTube a mai trimis un avertisment pentru același tip de abatere.

Următoarea sancțiune prevăzută pentru încălcarea regulamentului YouTube este de 14 zile.

Canalul de YouTube al Senatului va fi suspendat definitiv în situația în care se va înregistra o a treia abatere.

Pe 10 septembrie, Parchetul General a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce senatoarea a blocat accesul într-un centru de vaccinare din Iași.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG