Linkuri accesibilitate

Cum s-a schimbat profilul copiilor bolnavi de Covid | „E o luptă să găsești un loc la terapie intensivă"


20 de copii sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă din România în 29 septembrie 2021.
20 de copii sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă din România în 29 septembrie 2021.

310 de minori infectați cu Covid sunt internați în spitalele din România. 20 sunt la terapie intensivă și un bebeluș de două luni a murit la Iași. Sunt spitale unde numărul internaților depășește numărul de locuri disponibile și județe care nu au locuri de terapie intensivă pentru copii.

Medicii infecționiști spun că profilul copilului bolnav de Covid s-a schimbat în ultimele zile. Dacă până acum, cei infectați erau preponderent sugari cu vârste de până la 3 ani, acum ajung la camerele de gardă și copiii de școală. Simptomele sunt diferite puțin față de anul trecut.

Specialiștii au observat o schimbare radicală față de 2020, când formele de îmbolnăviri erau preponderent digestive și aveau o vindecare rapidă și fără surprize, chiar dacă erau forme medii. În această toamnă, boala se manifestă clar ca o afecțiune respiratorie. Afectarea pulmonară apare în 80-90 la sută din cazuri. Tabloul este creionat de medicii la la Spitalul din Câmpina unde sunt tratate cazuri ușoare și grave. Aici, copiii stau în medie, 4-5 zile, dar au avut nevoie și de 8-9 zile.

În spitalele din România sunt miercuri, în 29 septembrie, 1.374 de paturi în secțiile de terapie intensivă dedicate pacienților Covid. Numărul total al paturilor ocupate este de 1.320 de paturi ATI pentru Covid.

Iași - bebeluș mort de Covid

Un bebeluș a murit, miercuri, la Iași în urma infectării cu coronavirus. El avea și alte comorbidități, printre care o malformație cardiacă. Bebelușul fusese transferat, împreună cu un altul, în urmă cu o săptămână, de la Suceava pentru a fi internat la Terapie Intensivă, după ce starea lor de sănătate a fost monitorizată și s-a agravat la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Nici starea celui de-al doilea sugar nu este bună, iar prognosticul este rezervat. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfânta Maria din Iași și coordonatorul secției ATI Covid, spune că infecția cu Covid la copil este extrem de imprevizibilă, iar vârsta mică, de o lună, nu este un avantaj.

În prezent, 4 copii sunt internați în stare critică la secția de ATI a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, iar alți 16 pacienți sunt pozitivi, cu forme moderate.

Prahova - Doar 13 paturi pentru copiii bolnavi de Covid, niciunul de ATI

Prahova este al treilea județ ca număr de populație din țară, după București și Iași. Cazurile de copii îmbolnăviți de Covid din județul Prahova sunt tratate la Câmpina, nu în reședința de județ, Ploiești. Dacă un copil este diagnosticat la Ploiești și are nevoie de asistență medicală, este transportat cu ambulanța la 30 de kilometri. Dacă este foarte grav, uneori pleacă direct spre București, dacă se găsesc locuri. Dacă nu, este trimis la Câmpina și așteaptă să i se găsească un loc undeva în apropiere. S-a întâmplat cu un bebeluș de două luni, cel mai grav caz de până acum de la debutul valului IV.

„Au fost niște ore crâncene, de la șase după amiaza când ne-a parvenit de la Ploiești până dimineața în jur de ora 9, starea lui a fost critică, după care starea lui s-a îmbunătățit și a plecat bine spre Brașov”, precizează dr. Minerva Stanciu, șefa secției de pediatrie Covid pentru Europa Liberă.

E o luptă pe telefoane între medici să găsești un loc, că sunt puține locuri la terapie intensivă pentru copii. Pentru cazul de care vă spuneam, s-a găsit un loc la Brașov”, completează Călin Tiu, managerul Spitalului din Câmpina.

Medicii din Câmpina au așteptat mai bine de 12 ore găsirea unui loc la ATI pentru un copil de două luni. El a fost transferat cu succes la Brașov
Medicii din Câmpina au așteptat mai bine de 12 ore găsirea unui loc la ATI pentru un copil de două luni. El a fost transferat cu succes la Brașov

Azi, la secția de copii infectați cu Covid, pe cele 13 paturi erau internați 14 copii, dar, spune managerul spitalului, dr. Călin Tiu, au fost zile în care au fost și 17 copii internați. Nu paturile sunt problema pentru mărirea secției, ci lipsa personalului medical și a consumabilelor.

„Paturi avem, slavă Domnului, dacă e nevoie, punem și în curte, ci alte capacități care sunt depășite - capacitatea de oxigen, de exemplu, medicamentele au început să devină o problemă, pentru că sunt tot felul de articole care lipsesc sau ajung cu întârziere”. La asta se adaugă și capacitatea de muncă.

Craiova - număr record de copii internați

Unul dintre județele cu cel mai mare număr de copii internați este Dolj. La Spitalul de Boli Infecțioase Craiova sunt internați, în acest moment, 56 de copii după un vârf de 61. Deși unele dintre cazuri sunt destul de grave, deocamdată nu s-a pus problema transferării lor la secția de Terapie Intensivă. Dr. Adina Turcu, managerul spitalului a declarat, pentru Europa Liberă, că au copii din toate categoriile de vârstă.

La Timișoara, o parte dintre copiii cu vârste mai mari au fost preluați de Spitalul de Boli Infecțioase pentru Adulți. Dr. Virgil Musta, managerul unității a spus că acest lucru a fost posibil pentru că legea permite ca mamele grave să stea alături de copiii lor.

București - copil de șapte ani, la un pas de intubare

Un copil de șapte ani a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în ultima săptămână este grav, iar medicii iau în calcul intubarea în orele care vin. Este unul dintre cele trei cazuri internate în secția de Terapia Intensivă a spitalului Grigore Alexandrescu.

Doctorul Raluca Alexandru a precizat, pentru Europa Liberă că, dacă zilele trecute aveau preponderent sugari internați, acum vârsta copiilor internați a ajuns la 13 ani. Spitalul crește constant numărul de locuri dedicate bolnavilor Covid și o întreagă secție a fost transformată în suport pentru cazurile medii.

Pe lângă cei 3 copii grav, la Grigore Alexandrescu mai sunt internați 26 de copii cu simptome medii. 20 de copii sunt internați și la Spitalul Marie Curie, 5 la Gomoiu și 10 la Matei Balș. 11 așteaptă confirmarea testelor.

Dr. Adrian Marinescu, infecționist la spitalui Matei Balș, spune că, pe lângă copiii cu vârste de până la doi ani, adolescenții supraponderali sunt cei care evoluează spre agravarea situației medicale.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG