Linkuri accesibilitate

Strigătul unei mame din Israel către Hamas: „Dați-mi copiii înapoi!”


Hadas Kalderon, o mamă israeliană, și cei doi copii ai ei răpiți de militanții Hamas, în timpul atacului din 7 octombrie.
Hadas Kalderon, o mamă israeliană, și cei doi copii ai ei răpiți de militanții Hamas, în timpul atacului din 7 octombrie.

„Mamă, te iubesc, stai liniștită și nu te mișca!” - e ultimul mesaj pe care l-a primit Hadas Kalderon de la Erez, fiul ei, de aproape 12 ani.

În dimineața zilei de 7 octombrie, militanții Hamas au atacat casa tatălui ei, din sudul Israelului.

Doi dintre copiii lui Hadas, Erez și sora lui, Sahar, de 16 ani, dormeau în casa bunicului.

„Te iubesc enorm, te îmbrățișez foarte mult. Nu știu dacă vei supraviețui, dar să fii puternic”, a scris Hadas pe grupul de WhatsApp al familiei.

N-a primit niciun răspuns.

„Au strigat Allahu Akbar”

Hadas Kalderon, mama de 56 de ani, a vorbit cu reporterii Europa Liberă Kosovo despre teroarea prin care a trecut în momentul în care Hamas a intrat în kibbuțul ei, Nir Oz.

Militanții au mers din casă în casă, au măcelărit copii, femei și bărbați și au luat ostatici. Cei doi copii ai lui Hadas, fostul soț, mama și nepoata ei au fost răpiți. În ziua atacului, Hadas era singură acasă. A intrat în safe room, apoi i-a trimis un mesaj fostului soț, Ofir, pe care l-a rugat să aibă grijă de copii. După câteva minute, militanții au ajuns și la casa ei și au incendiat părți din clădire.

„Nu vorbesc arabă, dar strigau Allahu Akbar.”

Blocată în safe room, Hadas a continuat să vorbească cu familia, pe grupul de WhatsApp.

La un moment dat, Erez i-a scris: „Ne ascundem în tufișuri”. Atunci și-a dat seama că Ofir nu ar fi putut să-i protejeze pe copii în casă, așa că au fugit de acolo.

Hadas a rămas opt ore în safe room, până la venirea armatei israeliene.

„Fără electricitate, fără nicio lumină. Bateria telefonului murise. Fără apă sau mâncare”.

Abia după ce a fost salvată de către soldați, Hadas și-a dat seama că ceilalți doi copii ai ei, o fiică de 21 de ani și un fiu de 19, care locuiesc separat, sunt bine.

Eriz, Sahar, Ofir dispăruseră. La fel și mama lui Hadas, în vârstă de 80 de ani, și nepoata ei, de 12 ani, care suferă de autism.

Existența ei a devenit un coșmar... „Cum să-mi rămână mințile întregi?”.

Hadas Calderon, în cadrul conversației cu RFE, prin platforma Zoom, 24 octombrie
Hadas Calderon, în cadrul conversației cu RFE, prin platforma Zoom, 24 octombrie

„Nu am avut vreme să-mi jelesc mama”

Fiica ei cea mare a găsit pe social media un clip video în care Erez, târât de brațe de militanți, pare a fi fost luat ostatic în Gaza.

Hadas spune că nu a putut privi imaginile. După câteva zile, armata i-a dat o veste teribilă: mama ei și nepoata fuseseră ucise în Gaza.

„N-am avut timp să îmi jelesc mama. Nu am avut timp să-mi jelesc iubita nepoată”.

Hadas s-a mutat acum la Tel Aviv și, ca toate familiile cu ostatici, încearcă să afle unde sunt copiii lor.

Au creat o rețea virtuală de comunicare, pe care împărtășesc toate informațiile și unde primesc constant mesaje de sprijin.

Clipurile video filmate de Hamas, îngrozitoare și aproape imposibil de privit de către familii, postate pe rețelele sociale, le dau experților mici indicii.

Hadas știe că mai mult de 80 dintre rudele și vecinii ei din Nir Oz au fost uciși sau sunt dispăruți. Crede că fiul și fiica ei sunt în viață.

„... și tatăl lor, la fel. Sunt sigură că face tot ce-i stă în putere ca să-i ocrotească. Sper că sunt împreună. Sper că se îmbărbătează unul pe celălalt. Sper și știu că se vor întoarce în curând.... Foarte curând!”.

Erez, fiul ei, e pasionat de mersul cu bicicleta. Iar Sahar e pasionată de desen, haine și machiaj.

„Dați-mi copiii înapoi.... Vreau să-i îmbrățișez, să-i sărut, să-i miros” - e rugămintea ei către Hamas.

Hadas, care e specialistă în medicină alternativă, e îngrozită și de faptul că guvernul israelian plănuiește să lanseze ocuparea terestră a Gazei - familia ei, ostatică, spune ea, ar avea de suferit.

„Eliberarea lor nu e scopul principal - ar trebui să devină scopul principal”.

„Suntem o famile normală, oameni simpli, iubim natura și animalele”.

Nir Oz, kibbutz-ul lui Hadas, e doar unul dintre cele peste 20 de orașe și sate din sudul Israelului atacate de militanții Hamas pe 7 octombrie.

Hamas, grup desemnat ca fiind terorist de către Statele Unite și alte țări, a ucis pe 7 octombrie mai mult de 1,400 de oameni, spune Ministerul israelian al Apărării.

A fost cel mai crud și puternic atac al militanților din istoria de 75 de ani a Israelului. Ca reacție, armata israeliană a început bombardarea Fâșiei Gaza - teritoriu controlat de Hamas - și a ucis peste 5.800 de oameni, dintre care peste 2.000 - copii, după cum spun oficialii palestinieni. În urma atacurilor, cartiere întregi au fost rase de pe fața Pământului, iar sistemul sanitar, deja fragil, a fost distrus.

Sfâșiată de durere și neajutorare, Hadas va sărbători, pe 26 octombrie, ziua lui Erez. Împlinește 12 ani.

Israel și Hamas nu ar trebui să lupte „pe spatele copiilor”, spunea ea. „Sunt sigură că fiecare mamă din lume simte asta.”

"Si rrjeta merimange": Izraelitja e liruar flet për tunelet ku e mbajti Hamasi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Articol scris de Serviciul Kosovo al Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG