Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord | Inundațiile fac ravagii, foametea a devenit un pericol real


Culturile agricole din Coreea de Nord au fost afectate de inundațiile severe din ultimele zile.
Culturile agricole din Coreea de Nord au fost afectate de inundațiile severe din ultimele zile.

Peste 1.100 de locuințe din Coreea de Nord au fost avariate, iar mii de localnici au fost evacuați din calea apelor ce au măturat ferme și drumuri după ploile torențiale din ultimele zile, potrivit presei de stat.

Anunțul vine în condițiile în care temerile cu privire la daunele aduse culturilor au crescut. Acest lucru ar putea afecta aprivizionarea cu alimente din micul statul comunist, aflat în vecinătatea Chinei.

Televiziunea de stat KRT a anunțat joi că ploile torențiale au afectat arii extinse de pe coasta de est, inclusiv provinciile de Nord și Sud a regiunii Hamgyong.

Imaginile difuzate de KRT arată casele oamenilor acoperite de apă până la acoperiș, în timp ce poduri și diguri sunt măturate de ape.

Directorul adjunct al Administrației Hidrometeorologice de Stat, Ri Yong Nam, a declarat pentru televiziunea de stat că părți din Hamgyong-ul de Nord au înregistrat peste 500 mm de ploaie de duminică până marți, 3 august.

Într-o țară în care lipsa de informații clare și transparente este norma, imaginile difuzate public trag semnale de alarmă la nivelul comunității internaționale cu privire la o posibilă intervenție umanitară necesară în regiune.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a avertizat în luna iunie că țara sa se confruntă cu o „situație alimentară gravă” deoarece sectorul agricol nu a reușit să-și atingă cotele de cereale din cauza unui alt taifun ce a măturat țara anul trecut.

Acesta a promis atunci cetățenilor săi că Partidul Muncitorilor își va concentra eforturile spre îndeplinirea planului de producție de cereale pentru anul 2021.

Într-o convorbire telefonică de vineri cu ministrul afacerilor externe sud-coreean, Chung Eui-yong, secretarul de stat american, Antony Blinken, a propus un posibil ajutor umanitar pentru Coreea de Nord. Aceștia nu au oferit detalii legate de ce ar putea conține ajutorul.

Copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani ce suferă de malnutriție sunt înfățișați într-o creșă din provincia Kangwon, în timpul foametei din anii '90 din Coreea de Nord.
Copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani ce suferă de malnutriție sunt înfățișați într-o creșă din provincia Kangwon, în timpul foametei din anii '90 din Coreea de Nord.

Reacția presei de stat

Ziarul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a declarat miercuri că „nici măcar o frunză nu ar trebui să fie scufundată în apă”. Acesta a adăugat că țara este prinsă într-o „luptă decisivă pentru a proteja culturile de cereale din calea ploii și a vântului”.

Același ziar atrăgea atenția în luna iulie că temperaturile de peste 36 de grade celsius și lipsa precipitațiilor au afectat culturile de orez și porumb.

Afirmațiile presei despre dezastrul climatic din zonă sunt susținute și de biroul metereologic din statul nord-coreean. Acesta a avertizat zilele trecute că ploile torențiale din provincia Pyongan-ul de Nord ar putea duce la ieșirea din matcă a râului Yalu.

Termenul de foamete în Coreea de Nord este considerat taboo și a fost interzis a fi folosit în timpul foametei din anii ’90. Atunci, 6 milioane de nord-coreeni ar fi depins de ajutor alimentar umanitar, iar până la 2 milioane și-ar fi pierdut viața de pe urma lipsei hranei, potrivit estimărilor din acea vreme.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG