Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord își cere scuze pentru împușcarea oficialului sud-coreean


Liderul nord-coreean, Kim Jong Un

Kim Jong Un și-a cerut scuze după ce soldații nord-coreeni au împușcat un oficial ministerial sud-coreean în apropierea frontierei maritime dintre cele două țări, a declarat vineri biroul prezidențial din Seul, citat de dpa.

Potrivit unei scrisori publicate de biroul președintelui Moon Jae In, Kim Jong Un regretă foarte mult că „l-a dezamăgit pe președintele sud-coreean Moon Jae In și pe sud-coreeni cu acest incident neașteptat”.

Scuzele lui Kim au fost formulate într-o scrisoare a Departamentului Frontului Unit al Coreei de Nord (UFD), în care se spunea că „incidentul rușinos” nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.

Este extrem de neobișnuit ca liderul nord-coreean să își ceară scuze față de vecinul său.

Potrivit Seulului, soldații nord-coreeni care l-au împușcat marți pe bărbatul sud-coreean au presupus că este un intrus.

Corpul a fost apoi recuperat de Coreea de Nord și incinerat ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, a spus Seulul.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani, angajat al Ministerului Oceanelor și Pescuitului din Coreea de Sud, a dispărut de pe o barcă în timpul unei inspecții, la aproximativ 10 kilometri sud de granița maritimă nord-sud-coreeană, a mai spus Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Coreea de Sud a lansat o operațiune de căutare a sa folosind nave și avioane, temându-se că ar putea fi dus de curent în apele nord-coreene.

Phenianul a confirmat că soldații l-au împușcat pe bărbat pentru că intrase ilegal în apele nord-coreene, așa cum prevede protocolul.

Potrivit scrisorii, cadavrul nu a putut fi văzut după incident. Singurul obiect vizibil era un dispozitiv plutitor acoperit cu sânge. Potrivit Coreei de Nord, dispozitivul și nu corpul ar fi fost incinerat.

Phenianul a adăugat că în viitor „va fi mai vigilent pentru a păstra încrederea și respectul construit în ultimii ani între Coreea de Nord și de Sud”.

Între timp, s-a aflat că Moon și Kim au corespondat luna aceasta.

Potrivit consilierului pentru securitate națională din Coreea de Sud, Suh Hoon, Kim a scris că speră că Coreea de Sud își va reveni de pe urma pandemiei de coronavirus și recentelor taifunuri. Moon și-a exprimat regretul că ambele țări nu au putut colabora mai mult împotriva pandemiei de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG