Linkuri accesibilitate

Efecte ale construirii zidului de la granița cu Mexicul. Primele estimări


Donald Trump a primit estimări din partea consilierilor de la Casa Albă în care este prognozată o posibilă scădere a economiei în cazul limitării transportului de mărfuri la granița dintre SUA și Mexic

Foarte puțini sunt cei care se aventurează să anticipeze ce urmează să întreprindă președintele Trump în privința construirii zidului la granița cu Mexicul.

Inițial el a argumentat că Mexicul nu face suficient pentru a stopa imigrația ilegală în Statele Unite. În cursul zilei de ieri obiectul mâniei prezidențiale nu a mai fost Mexicul, ci democrații din Congres care – în viziunea sa – nu sunt dispuși să discute și să găsească o soluție.

Consilieri ai președintelui și lideri din Congres – din ambele partide – încearcă să-l convingă pe acesta că închiderea frontierei ar avea consecințe economice dezastruoase pentru Statele Unite.

Consilierii săi Kevin Hassett and Lary Kudlow i-au prezentat un raport din care reiese că s-ar reduce creșterea economică dacă frontiera ar fi închisă, fie și pentru o singură zi.

Fluxuri importante comerciale și de materii prime ar fi serios perturbate. La Casa Albă sunt avute în vedere măsuri speciale în cazul în care președintele își pune în aplicare amenințarea.

O variantă ar fi închiderea frontierei pentru automobile, dar nu și pentru camioane, transportând marfă. Nici o decizie nu a fost luată încă.

Liderul majorității republicane din Senat a caracterizat potențialul închiderii frontierei ca fiind “catastrofal”. Președintele a recunoscut că ar fi serioase consecințele asupra economiei, dar a spus că pentru el securitatea este mai importantă. Anunțul neașteptat al președintelui a creat panică în cercurile de afaceri din Statele Unite.

Camera de Comerț și alte asociații au avertizat că ar urma consecințe considerabile.

Asociația Manufacturieră a calculat că pierderile zilnice pentru companii s-ar ridica la 726 de milioane de dolari. Producătorii auto se tem că nu vor mai putea aduce piese de schimb din Mexic. “Într-o săptamână, întreaga industrie auto din Statele Unite ar fi închisă” – a spus Kristin Dziczek, expert la un institut specializat din Michigan.

Cercuri de afaceri încearcă să-l convingă pe președinte că încetinirea creșterii economice i-ar afecta realegerea în 2020. Trump spune că situația de la frontieră este o criză, depășind capacitatea de răspuns a Statelor Unite și în consecință se impun măsuri drastice. El încearcă să oblige Congresul să se angajeze în negocieri și să accepte concesii. Dacă asta nu se va întâmplă, el spune că frontiera va fi 100% închisă.

XS
SM
MD
LG