Linkuri accesibilitate

Cornavirusul în lume. Numărul infecțiilor din afara Chinei l-a depăsit pe cel din China


Până acum, coronavirusul a infectat aproximativ aproape 80.000 de persoane în China, în timp ce în afara Chinei numărul cazurilor este de aproximativ 3500. Pentru prima dată de la debutul crizei s-au înregistrat mai multe cazuri de noi infecții cu coronavirus raportate într-o zi în afara Chinei- 427 de cazuri noi în afara Chinei față de 411 în China, potrivit șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În ultimele 24 de ore, la nivel global s-au înregistrat 1.184 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, din care 37 de decese.

Evoluția la nivel global, deși este extrem de îngrijorătoare, nu este considerată pandemie. China, Coreea de Sud, Italia și Iran sunt afectate în mod special, dar virusul s-a răspândit în Algeria, Austria, Croația, Germania, Spania, Elveția, Franța, Grecia și România, țări în care au confirmat primul caz.


Dr. Bruce Aylward, șeful misiunii comune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Chinei contra epidemiei, a declarat după revenirea la Geneva că pregătirile anti-coronavirus nu mai trebuie să aștepte: ”Acționați ca și când virusul vine mâine. Dacă nu gândiți așa, nu veți fi pregătiți”, transmite Reuters.

La rândul său, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că : ”Ieri, numărul de cazuri noi din afara China a depășit pentru prima oară numărul celor din China. Creșterea subită a cazurilor din Italia, Iran și Coreea de SUd este profund îngrijorătoare. Acum avem cazuri legate de Iran în Bahrain, Irak, Kuweit și Oman. Există cazuri noi ce au legătură cu Italia în Algeria, AUstria, Croația, Germania, Spania și Elveția.”

Directorul adjunct al Centrului pentru Prevenirea și Controlul bolilor din SUA, dr. Anne Schuchat, a declarat că actuala situație globală sugerează că o pandemie este probabilă: ”Nu este o chestiune de 'dacă'. Este o chestiune de 'când' și 'câți' oameni vor fi infectați”.

Situația de la nivel global

  • Coronavirusul a provocat al 12-lea deces în Italia, este vorba de un bărbat de 69 de ani. Numărul total de cazuri a urcat la 374, cu 50 mai mare decât marți, printre cei infectați aflându-se și 4 copii. Toți cei care au murit erau vârstnici și aveau și alte probleme de sănătate. Guvernatorul Lombardiei, regiunea unde se află epicentrul epidemiei din Italia, s-a plasat singur în carantină după ce unul dintre adjuncții săi s-a infectat cu coronavirus.
  • Coreea de Sud a înregistrat joi încă 505 infecții, cel mai mare bilanț zilnic de până acum din țară. Totalul pacienților ajunge astfel la 1.766, fiind raportat și al 13-lea deces. Dintre noile infecții raportate, 422 sunt în orașul Daegu.
  • ​China a raportat joi un număr de cazuri noi de coronavirus,număr în creștere față de ziua anterioară (433 față de 406) și 29 de decese, cel mai redus bilanț al morților de după 28 ianuarie, potrivit Reuters.
  • În vestul şi sudul Germaniei au apărit cinci cazuri noi de coronavirus, care au adus numărul total al cazurilor la circa 20. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat că țara este la începutul unei epidemii de coronavirus, după apariţia unor noi cazuri care nu mai pot fi legate de sursa originală a virusului din China.
  • Grecia a confirmat primul caz de infecție cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 38 de ani ce a călătorit în nordul Italiei. Ea este îns tare bună, într-un spital din Salonic.
  • Un caz de coronavirus a fost confirmat în Brazilia, primul caz din America Latină. Este vorba de un bărbat de 61 de ani din Sao Paolo care a vizitat recent Italia.
  • În Emiratele Arabe au fost raportate 13 cazuri, dintre care trei s-au și vindecat.
  • În Franța s-a înregistrat al doilea caz de deces din cauza coronavirusului, este vorba de un bărbat care nu călătorise în nicio zonă cunoscută cu epidemie.
  • Danemarca a înregistrat primul său caz de infecție cu coronavirus, un bărbat care a fost recent la ski în Lombardia. Autoritățile daneze se așteaptă și la alte infecții în țară, dar mențin la nivel scăzut nivelul de risc pentru epidemie.
  • Estonia a confirmat primul său caz de coronavirus, un bărbat care s-a întors din Iran.
  • Iranul a raportat 22 de persoane decesate până acum, iar numărul celor infectați este de 141.
  • Kuweit a raportat joi dimineață că a ajuns la 43 de cazuri de coronavirus, toate având legătură cu Iran.
  • România a confirmat primul caz de coronavirus, un bărbat care a intrat în contact cu un român venit din Italia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG