Linkuri accesibilitate

Coronavirus, 246 în România: 29 de cazuri noi au fost confirmate


Carantina coronavirus
Carantina coronavirus

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunțat 29 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Astfel, numărul total a ajuns la 246.

  • Cele 29 de cazuri noi au fost identificate astfel: 12 Bucureşti, 7 Iaşi, 3 Ilfov, 2 Hunedoara, câte 1 caz în Alba, Bihor, Maramureş, Olt, Suceava.
  • Vârstă celor infectați este între 1 și 72 ani, mai transmit autoritățile
  • Sunt atât persoane intrate în contact cu cazurile pozitive existente, cât și persoane care au călătorit în zone afectate, ca de exemplu Spania, Italia sau Marea Britanie.
  • Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
  • 19 persoane infectate cu coronavirus au fost declarate vindecate și externate.

Din surse neoficiale, se pare ca 7 din cazurile înregistrate peste noapte in București ar fi fost in contact cu polițistul pensionar de la spitalul Gerota sau cu alte persoane infectate de bărbat. Astfel, numărul celor care au luat coronavirus de la polițistul care nu a recunoscut ca a fost in Israel a ajuns la aproape 50.

Grupul de Comunicare Strategică transmite că aproximativ 3.000 de cetățeni români sau străini au intrat în România, în urma intervenției Ministerului de Externe pentru ca Ungaria să permită tranzitul celor blocați la granița cu Austria.

„În urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul acestei nopți și în această dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule,sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare.

Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport pentru 122 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară", transmit autoritățile.

De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Autoritățile au întocmit 41 de dosare penale pentru infracțiune de zădărnicirea combaterii bolilor și au oprit un transport un transport prin care erau scoase din țară materiale sanitare.

„Totodată, în urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 7 din 11.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință , 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele a trei bărbați, întrucât aceștia nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 41 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal", arată Grupul pentru Comunicare Strategică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG