Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Guvernul Viktor Orban vrea extinderea radicală a puterilor


Premierul ungar Viktor Orban

​ Premierul Viktor Orban a trimis parlamentului un proiect de lege destinat să lărgească puterile guvernului în contextul epidemiei de coronavirus. Într-un regim de stare de urgență prelungit, executivul ar putea să guverneze doar prin ordonanțe de urgență și să suspende anumite legi prin decret, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege, postat vineri seara pe site-ul parlamentului, ar permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Cel care ar provoca moartea cuiva încălcând măsurile de combatere a coronavirusului ar fi pasibil de pedeapsa cu opt ani de închisoare.

Astfel de măsuri au fost luate și de executivul de la București, care a modificat Codul penal înăsprind pedepsele pentru nerespectarea carantinei, declarații mincinoase și încălcarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

În Ungaria, textul prevede de asemenea o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru „orice difuzează public un fapt fals sau falsifică un fapt real împiedicând sau contracarând eficienţa” măsurilor împotriva coronavirusului.

Proiectul de lege va avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a fi adoptat. Ungaria a declarat până în prezent 103 cazuri de infectare cu coronavirus şi patru decese legate de acest virus.

Ţara şi-a închis şcolile, locurile publice şi lăcaşurile culturale, precum şi toate frontierele sale terestre.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG