Linkuri accesibilitate

Coronavirus: OMS suspendă studiile clinice cu hidroxiclorochină din motive de securitate


A package of bottles of HydroxyChloroquine pills - generic
A package of bottles of HydroxyChloroquine pills - generic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu partenerii săi din mai multe țări, ca măsură de precauție.

„Comitetul director a suspendat porțiunea de hidroxiclorochină a studiului clinic Solidarity în timp ce problema de siguranță a fost luată în considerare. Celelalte studii clinice continuă", a declarat directorul general al agenției ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Le Figaro.

Revista științifică The Lancet a publicat vineri un studiu despre hidroxiclorochina, care a implicat peste 96.000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente, care concluzionează că acest tratament ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces.

Realizat pe aproape 15.000 de pacienți, acest studiu este „primul studiu pe scară largă” care furnizează „dovezi statistice solide” conform cărora clorochina și derivatul acesteia, hidroxiclorochina, „nu-i ajută pe pacienții cu Covid-19”, potrivit Dr. Mandeep Mehra, autorul principal al studiului.

Potrivit unui studiu chinez pe 150 de pacienți spitalizați cu simptome ușoare până la moderate ale unei infecții pulmonare cauzate de noul coronavirus, antimalariul lăudat în special de Donald Trump nu a adus nicio îmbunătățire semnificativă. Cu toate acestea, au fost raportate reacții adverse nedorite pentru unii dintre pacienți.

Luni, specialistul francez în boli infecțioase, Didier Raoult, a criticat rezultatele studiului publicat de The Lancet, considerându-l „încurcat” pentru că a fost realizat de „persoane care nu au văzut pacienți”.

„Nimic nu va șterge ceea ce am văzut cu ochii mei”, spune profesorul din Marsilia, care susține, pentru grupul său de 3.600 de pacienți, cei mai mulți fiind tratați cu combinația de hidroxiclorochină și azitromicină (un antibiotic), că a avut „cea mai scăzută mortalitate din lume (…) la 0,5%”.

XS
SM
MD
LG